Neđo Jovanović: Vlada da se izjasni da li je Dačićeva diplomatija ispravna 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Protiv ministra inostranih poslova Ivice Dačića vodi se negativna medijska kampanja, koju forsiraju pojedinci iz kvazielitističkih krugova, kao i pojedine partije među kojima prednjači Crnogorska partija u Srbiji.

Optužuju Dačića za neprimerene izjave o statusu Crnogoraca u Srbiji i u ime poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije pitam Vladu Srbije šta to nije tačno u dačićevim izjavama, upiato je na početku sednice Skupštine Srbije Neđo Jovanović, zamenik šefa poslaničke grupe socijalista.

On je upitao i da li je tačno da u Srbiji živi velikiu broj Crnogoraca, da je značajan broj visoko pozicioniran, kako u privredi, javnom sektoru, ali i u politici.

„Da li je tačno da niko od Crnogoroca nije diskriminisan, da svi imaju prava koja uživaju po Ustavu Srbije i da li je tačno da ni u jednoj Dačićevoj izjavi nije izrečen ni jedan diskriminitaroski stav“, rekao je Jovanović uz opoasku da u Crnoj Gori živi 30 odsto Srba, da je veoma mali broj zaposlen u njihovom javnom sektoru, a da je u političkim krugovima Srba gotovo i da nema. On je naveo da su srpski jezik i srpsko pismo ugroženi i da je crnogorska vlast počela da zabranjuje i nešto što podrazumeva slobodu izražavanja –crtanje trobojke, a kao primer naveo je slučaj učiteljice iz Bara.

„Zato molim Vladu Srbije da se izjasni da li je diplomatija koju vodi Ivica Dačić ispravna i u interesu srpskog naroda u Crnoj Gori“, zaključlio je Jovanović.

Milorad Mirčić u ime Srpske radikalne stranke postavio je pitanje premijerki Ani Brnabić da li će i kada Vlada Srbije doneti odluku o vraćanju dela penzija, za koje je naveo da su protivustavno i protivzakonito uzete od građana Srbije.

„Svima nam je poznato da su u svrhu ekonomskog i finansijskog oporavka Srbije smanjene plate zaposlenima u državnim institucijama, ali i penzije mnogim penzionerima koji su svojim radom obezbedili to kao nešto što bi sada trebalo da uživaju“, kazao je Mirčić i dodao da se Vlada odlučila na smanjenje penzija procentualno više nego što su smanjene plate.

Primetio je da su srpski radikali svesni da u ovom trenutku ne postoji mogućnost da se ta sredstva vrate, ali bi odluka o vraćanju omogućila da kada se steknu uslovi, taj novac i bude vraćen.

Fatmir Hasani iz Partije za demokratsko delovanje pitao je da li Vlada Srbije može da poboljša odnos prema albanskoj manjini jer je do sada pokazala dane želi instiucionalnu saradnju sa albanskom manjinom u Srbiji. Prema rečima Hasanija, to pokazuje vrlo loša slika u Preševu, Bujanovcu i Medveđi i to u ekonomskom razvoju, poljoprivredi, turizmu i zdravstvu. Dodao je da Albanaca u državnim organima i javnim službama ima jako malo, kao i da je njegova partija uvek u opoziciji, što pokazuje da nema volje da problemi reše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari