Neizvestan proces formiranja vojske Kosova 1Foto: N1

Lideri vodećih zapadnih zemalja neće komentarisati početak transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku, jer je i dalje „neizvesno kako će se taj proces odvijati“, navode za Danas diplomate.

Prema rečima naših sagovornika, SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija „u načelu podržavaju stvaranje oružanih formacija Kosova“, ali će nastaviti da insistiraju da transformacija KBS bude „postepena“ i da se konsultuju i manjinske zajednice, uključujući Srbe na Kosovu.

Parlament Kosova je, podsetimo, prošle sedmice izglasao set zakona, koji je usvojen „prostom“ većinom, bez glasova Srpske liste, čime je započet proces preobražaja KBS u vojsku. Plator Avdiu, istraživač Kosovskog centra za bezbednosne studije, potvrđuje ranija saznanja Danasa da KBS neće promeniti ime u vojsku.

– Naziv KBS se neće promeniti novousvojenim setom zakona, koji je u parlamentarnoj proceduri. Ustavna promena imena KBS u oružane snage Kosova može da se ostvari isključivo ustavnim amandmanima, koji se mogu desiti u budućnosti. Ali, ako izuzmemo ime, Ustav Kosova ne stavlja nikakva ograničenja na mandat i misiju KBS. Stoga, postojala je potreba da se izmene odgovarajući zakoni. Što se tiče budućeg mandata, u skladu sa novim zakonom o bezbednosnim snagama Kosova, KBS će braniti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosova. To će biti profesionalna vojna sila, naoružana, jedinstvena i jedina za celo Kosovo, ovlašćena da dejstvuje u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom.

Pored odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, KBS će obezbediti podršku i pomoć građanima i zajednicama, uključujući vojnu podršku civilnim vlastima, te učestvovati u međunarodnim mirovnim i humanitarnim operacijama, kaže sagovornik Danasa.

Avdiu ukazuje da će KBS „odražava etničku raznolikost građana Republike Kosovo i da regrutuje građane Republike Kosovo“. „KBS će u budućnosti imati najviše 5.000 pripadnika aktivne vojne rezerve, a 3.000 pripadnika pasivne vojne rezerve“, konstatuje on.

Haradinaj: Kosovo će biti bezbednije

Podgorica – Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je u intervjuu za podgoričku televiziju A1 da „niko nema razloga da se plaši transformacije kosovskih bezbednosnih snaga“ i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „nema hrabrosti da svom narodu objasni da život Kosova ne zavisi od Beograda“. „Nikad u istoriji Albanci nisu pretili nekome ko živi sa njima. Vučiću treba hrabrost da svom narodu objasni da život Kosova ne zavisi od Beograda… Kosovo će biti bezbednije kada arhitektura bezbednosnih institucija bude okončana“, kazao je Haradinaj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari