Nejasno gde je novinar bio tokom vikenda 1Foto: Miloš D. Miljković

Javio se. Dobro je. Rekao je da će do večeras doći kući – rekao je za Danas Milivoje Cvetković iz Bele Crkve, otac Stefana Cvetkovića, o čijem nestanku proteklih dana uglavnom preovlađuju teorije zavere, jer se od petka…

… kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio da je novinar pronađen, on nije oglašavao.

Nejasno je i gde je Cvetković bio tokom vikenda, jer je tužilac iz Osnovnog javnog tužilaštva iz Vršca Tihomir Knežević izjavio da je novinar u petak uveče završio davanje izjave „u svojstvu oštećenog građanina“ u Upravi kriminalističke policije u Beogradu. Međutim, očigledno je da je od svojstva oštećenog, Cvetković u međuvremenu postao osumnjičeni jer mu je boravak u policiji produžen do nedelje.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je juče da je izveštaj o nestanku novinara Stefana Cvetkovića sa njegovim iskazom prosleđen tužiocu, kao i da je bilo mnogo nelogičnosti u celom slučaju i u samoj Cvetkovićevoj izjavi. On je bio podvrgnut poligrafskom ispitivanju, koje je, prema rečima ministra, pokazalo da odgovori na nekoliko pitanja nisu bili tačni.

Stefanović je naveo da je na pitanje da li je u svemu učestvovao neko iz njegovog privatnog miljea, Cvetković rekao „ne“, a poligraf je pokazao da to nije tačno. „Očekujem da će on dati sva razjašnjenja, jer je potpuno jasno da je u ovome učestvovalo više lica“, rekao je Stefanović gostujući na RTS-u. Kako je istakao, nejasnoće unose svedočenja o tome da je Cvetkovića neko pratio i sat koji je pronađen na mestu navodne otmice. Rekao je da je sat pronađen ispred vozila bio jedan od ključnih faktora, da su izolovani otisci i uzorci DNK, ali da pripadaju samo Cvetkoviću.

Stefanović je naglasio i da su očevici sa lica mesta, kada su svedočili, rekli da su čuli normalan razgovor koji je trajao neko vreme, a da je potom Cvetković nestao. Novinar je rekao da je praćen i da se nalazio na pumpi, sa koje su pregledani snimci, ali, kako kaže ministar, na njima nije bilo njega niti bilo kog drugog vozila.

Od momenta kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak po podne saopštio da je novinar Stefan Cvetković „živ i zdrav“ i da se nalazi u „našim rukama“, javnost je ostala uskraćena za izjavu samog Cvetkovića o tome gde je bio dva dana i šta mu se dogodilo.

Informacije o nelogičnostima u priči nestalog novinara kao i o „čudnim izjavama“ dao je sam predsednik, a kasnije su ih dopunili izveštaji tabloida da je reč o izrežiranoj predstavi kojom Cvetković, u dosluhu sa opozicijom, estradnim menadžerima, CIA, albanskom mafijom… vodi „specijalni rat protiv Vučića“. „Najinteresantnija“ teorija koju je izneo jedan tabloid glasi da je Cvetković u dogovoru sa Tačijem izrežirao sopstvenu otmicu „kako bi za nestanak optužili Tačijevog ljutog neprijatelja Ramuša Haradinaja“.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović ocenjuje za Danas da ono što rade tabloidi nije za komentarisanje „nego za gađenje“.

– Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste što je ponašanje vlasti takođe tabloidno i što se konstantnim slanjem konfuznih, kontradiktornih poruka pojačava konfuzija u javnosti i pothranjuju razne sumnje – kaže Sejdinović dodajući da svi moramo insistirati da se ovaj slučaj u potpunosti rasvetli, „a javnost ima pravo da zna šta se dogodilo“.

NUNS i NDNV: Cvetković da se obrati javnosti

„Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju od nadležnih državnih organa da što pre saopšte javnosti, u skladu sa zakonom, dosadašnje nalaze istrage slučaja nestanka Stefana Cvetkovića, bez spinovanja i političke propagande. Osim toga, tražimo i razjašnjenje da li je Cvetković u prethodna tri dana bio lišen slobode“, saopštili su NUNS i NDNV, pozivajući i Cvetkovića da se što pre, ako je u mogućnosti, obrati javnosti i saopšti šta mu se dogodilo, gde se nalazio ovih dana i zbog čega se nije oglašavao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari