Poslanici Skupštine Srbije danas će se, po svoj prilici, podeliti u dva tabora, jedni će u Beogradu izglasati izmene Poslovnika, a drugi će, povodom godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, otići na sednicu Zajednice srpskih opština u Zvečanu.

Zajednica srpskih opština uputila je ranije zvanični poziv predsednici Skupštine Slavici Đukić-Dejanovići pozvala sve poslanike da danas dođu na njihovu sednicu. Opozicija i pozicija su načelno prihvatile poziv da 17. februara prisustvuju sednici u Zvečanu, a skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju na sednici održanoj 12. februara takođe je podržao ovu inicijativu i apelovao na predsednicu Skupštine da na taj dan ne zakazuje druge skupštinske aktivnosti.

Slavica Đukić-Dejanović je ovog vikenda izjavila da će danas glasanje biti veoma kratko i da će poslanici koji to žele onda krenuti na Kosovo. Poslanički klubovi DS i G17 najavili su da će imati svoje predstavnike na ovom skupu. Odlazak u Zvečan juče su zvanično potvrdili poslanici DSS, NS i SNS, a iz LDP su poručili da neće ići.

Poslanički klub Demokratske stranke Srbije neće prisustvovati glasanju, većće biti u Zvečanu na sednici Zajednice srpskih opština. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare šef ovog poslaničkog kluba Miloš Aligrudić pozvao je sve poslanike da pokažu privrženost očuvanju Kosova tako što će doći u Zvečan. Odlaskom na skupštinu Zajednice srpskih opština „potvrđuje se istina da je Kosovo sastavni deo Srbije, a negira se lažna država Kosovo“, rekao je Aligrudići kritikovao predsednicu Skupštine što je za danas u 10 zakazala glasanje o izmenama i dopunama Poslovnika o radu parlamenta, pa su stranke vladajuće većine u obavezi da ostanu u Beogradu i ne mogu da stignu na sednicu u Zvečanu koja se održava u podne.

– Ne postoji prevozno sredstvo kojom bi se takvom brzinom prevezli iz Beograda u Zvečan – primetio je on.

Aligrudić smatra da je načelnim prihvatanjem poziva, obezbeđivanjem samo jednog autobusa za put na Kosovo i zakazivanjem glasanja za danas, učinjena još jedna „licemerna stvar“. Poslanici narodnjaka, DSS i NS idu zajedno na Kosovo, „o stranačkom trošku“ i svojim, a ne skupštinskim autobusom, naglasio je Aligrudić. Predsednik DSS Vojislav Koštunica neće doći na sednicu, većje Zajednici srpskih opština uputio pozdravno pismo.

Nova Srbija protestovala je juče zbog odluke vladajuće koalicije da narodnim poslanicima na dan jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije glasanje za novi poslovnik bude preče od odlaska u Zvečan na poziv Srba. „Kako je moguće da je glasanje o Poslovniku prioritet broj jedan, a odlazak na Kosovo i Metohiju u drugom planu i kakvu to poruku vladajuća koalicija šalje i međunarodnoj zajednici i srpskom narodu“, navela je Nova Srbija u saopštenju, postavljajući pitanje da li je takva odluka „provokacija, nespretnost ili stvarna namera vladajuće kolicije“.

Srpska napredna stranka saopštila je da će njeni poslanici, predvođeni Božidarom Delićem i Borislavom Pelevićem biti danas u Zvečanu. „SNS smatra da to predstavlja samo simboličan gest u odbrani teritorijalnog integriteta naše zemlje, a da bi i vlast i opozicija mogli i morali da urade mnogo više“, ističu naprednjaci i najavljuju da će njihova stranačka delegacija na najvišem nivou posetiti do kraja meseca Srbe na Kosovu.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Zoran Ostojićizjavio je juče da članovi te strane neće putovati organizovano u Zvečan, kao i da taj odlazak nije dogovoren na sastanku poslaničkih grupa.

– Poslanici LDP i ne razmišljaju o učešću u još jednom obmanjivanju građana Srbije koje za cilj ima kontinuitet sa dosadašnjom pogrešnom politikom prema Kosovu – izjavio je Ostojić.

Sledeće nedelje o ekonomiji

Govoreći o radu parlamenta, predsednik Saveta DSS i potpredsednik Skupštine Srbije Rade Obradovićizrazio je uverenje da će iduće sedmice, na inicijativu ove i još nekih opozicionih partija, biti održana sednica parlamenta na kojoj bi se razmatrale mere za rešavanje posledica ekonomske krize. Obradovićje ubeđen da predložene izmene Poslovnika neće poboljšati rad parlamenta, kome su „potrebne sveobuhvatne reforme“. Na pitanje o eventualnoj saradnji DSS i naprednjaka Tomislava Nikolića, u partiji Vojislava Koštunice ponavljaju da su otvoreni za saradnju sa opozicijom, posebno zbog latentne opasnosti ukidanja TV prenosa Skupštine i novih okolnosti u radu Skupštine, ali da konkretnih kontakata sa Srpskom naprednom strankom još nema“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari