Nemačka zvaničnica s Vučićem: Berlin će uvek podržavati Srbiju na evropskom putu 1Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zvaničnica nemačkog ministarstva spoljnih poslova Suzane Šic razgovarali su danas u Beogradu o odnosima dve zemlje, regionalnoj situaciji i evropskom putu Srbije.

Šic, direktorka za Jugoistočnu Evropu, Tursku i članice Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) u nemačkom ministarstvu, kazala je da će Berlin uvek podržavati Srbiju na njenom evropskom putu uz očekivanje da će ona završiti sve neophodne reforme u oblastima važnim za evropske integracije, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Ona je ponovila podršku Nemačke politici mira i saradnje na Zapadnom Balkanu, koju njena zemlja pruža i kroz Berlinski proces, posebno Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih (RYCO) osnovanoj na inicijativu Vučića, navodi se u saopštenju.

Vučić je rekao da je Srbiji stalo do rešenja kosovskog pitanja zbog sopstvene stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu, ali je dodao, kako se navodi, da je Priština „uvođenjem taksi na srpsku robu i drugim jednostranim i provokativnim aktima udaljila dijalog od njegove suštine“.

On je ukazao na, kako se navodi, „poslednji primer medijske manipulacije sa navodnim trovanjem albanskih članova izborne komisije“ na Kosovu, rekavši da će insistirati na istrazi da bi se utvrdilo „da li je Srbija koristila antraks ili novičok ili će ceo svet morati da prizna da su albanski vlastodršci ponovo lagali“.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što su odnosi Srbije i Nemačke u poslednjih nekoliko godina napredovali, kako se navodi, „do najvišeg nivoa u istoriji“, i ocenio da je to zbog ugleda i uticaja Nemačke u evropskoj i svetskoj politici „od najvećeg značaja za Srbiju“.

Predsednik Srbije je naveo da je ekonomska saradnja dve zemlje „u snažnom zamahu“ i da razvoj srpske ekonomije velikim delom počiva na nemačkim investicijama i dobrom poslovanju nemačkih kompanija koje u Srbiji zapošljavaju oko 60.000 radnika, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari