Nepotrebna militarizacija društva 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović/Aleksandar Levajković/Zoran Mrđa

Srbija je od 15. marta u vanrednom stanju zbog epidemije virusa korona.

Ipak, premijerka Ana Brnabić, jedna od potpisnica odluke o proglašenju vanrednog stanja, učestalo u javnim nastupima govori o ratnom stanju u kojem je država, iako su to dve sasvim različite kategorije. Posle ratova koje su građani Srbije u ne tako davnoj prošlosti preživeli, pominjanje ratnog stanja u bilo kom kontekstu u ovako, za mnoge, stresnim okolnostima deluje neumesno. Sagovornici našeg lista smatraju i da ovakva upotreba različitih termina, makar i zbog „borbe protiv virusa“, pokazuje koliko premijerka ne poznaje Ustav i da moguće želi da militarizuje društvo.

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić za Danas kaže da proglašenje vanrednog i ratnog stanja izazivaju različiti uzroci, koji se bitno razlikuju, što je očigledno već iz same terminologije.

– Posledice oba, međutim, mogu biti iste kada je reč o ograničenju ljudskih prava. Ustav u članu 202 podjednako reguliše ograničenja tih prava u vanrednom i ratnom stanju, a postavlja državi i iste zabrane kada je o ograničenjima reč. Međutim, premijerka ne samo za vreme epidemije pokazuje koliko ne poznaje Ustav, pa se možda upotreba pogrešnog termina može i tome pripisati. Ne isključujem ni to da, poput svog uzora i mentora, nastoji da militarizuje društvo u Srbiji, a i podiđe frazi o borbi protiv nevidljivog neprijatelja – navodi Rakić Vodinelić.

Sociolog Jovo Bakić smatra da premijerka kada govori postaje slična svom „šefu“.

– Naprednjačka pripravnica na čelu vlade kad god progovori slična postaje svome „šefu“. Nadmena, bezosećajna, manipulativna, glumatajuća i veoma iritantna paničarka. U tom smislu, njih dvoje ne samo da sami treba da potraže pomoć odgovarajućeg lekara nego će i građane uterati u klinike, sasvim nezavisno od virusa kovid-19. Potonji će proći, pronaći će se i vakcina, a za njih dvoje, opasnijih po zdavlje građana od virusa, ostaje da se vidi kada i kako će proći. Ne bih bio u njihovoj koži kada dođe taj čas, neophodan za početak dugotrajnog procesa ozdravljenja jednog duboko obolelog društva – kaže Bakić za Danas.

Politikolog Boban Stojanović ukazuje na potpuno besmisleno poređenje.

– Ne znam šta će im to. Kao da žele da ovom narodu i pored svih ovih problema još osveže traume ’90-ih. Naravno da je vanredno stanje, prouzrokovano pandemijom virusa. Umesto da se građani smiruju, često mi deluje da vlast (a pre svega tandem Vučić i Brnabić) želi dodatno da uplaši narod. Najkraće rečeno – veoma neumesno – zaključuje on za naš list.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

15 reagovanja na “Nepotrebna militarizacija društva”

  1. Sve je tačno što je napisano. Ali, ova dešavanja su pre svega medicinska i svako ko daje političke izjave treba to da radi u saradnji sa lekarem. Drukčije ne može. Naravno, potrebno je zaobići SNS lekare koji bi prodali i rođenog oca, a kamoli Hipokrata. Medicina je uvek bila privlačna za svetske vladare, psihopate. Setite se eugenike u vreme Hitlera i centralne uloge dr Jozefa Mengelea. Tako i sada, svet se ima razrušiti na temeljima manipulacije medicinom. Time je ostvarena apstrakcija i povećana mogućnost manipulacije ljudima. A ko manipuliše, mučeni Bil i Melinda Gejts finansijeri SZO! U ovoj situaciji, ne može ni jedna politička odluka biti iznad medicinske. A odluke se mogu donositi u telima koje broje više stotina lekara, a ne nekoliko prezimena koja su debelo finansirana od stranke na vlasti i mentalno ugnjetavaju narod svako veče preko Pink, Heppy, Studio B, i još nekih televizija. Ništa mi još definitivno ne znamo o ovom biološkom oružju…

  2. Mislim da je narod toliko odlepio od zuluma, da ce mozda ipak i biti tog ratnog stanja! Neka mole boga diktator i kompanija da se ne nadje neko da organizuje i podigne raju…Gonicemo ih motkama po ulici! Kako rece jedan mudrac,vaistinu!

    • Jel ova Bobanova fotografija pre ili posle proglasenja vanrednog stanja? Izgleda bas uplaseno.

    • Moli ti Boga da se na vas ne obruši ona ogromna većina kojoj ste dojadilo.Vi ste se već nekoliko puta „veličanstveno“ organizovali i ništa,najveći uspeh vam je bio da Boško traži ko će da vozi kamion.Ovi će se jednom organizovati i to će biti dovoljno.

  3. Jeste to sa pravima zabrinjavajuce.Sto se vi iz opozicije i razni nvo neskupite pa zajedno obidjete obolele od korone koji su na lecenju.Kad mi vidimo da vam nije nista shvaticemo da je sve laz i izaci na ulice da podrzimo vasu borbu za slobodu.Ovako vas nigde nema javno da setate pa se stice utidak da ste zavukli u misju rupu.Hajde dajte nam licnim primerom da ste u pravu sa preterivanjem vlasti oko korone.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.