Lutovac članovima GO u Beogradu: Želite li da budete DS ili ukras u Vučićevom parlamentu 1Foto: Lutovac/ Marija Đoković - Ognjenović/Miroslav Dragojević

Drama u  Demokratskoj stranci nastavljena je i ovog vikenda, održavanjem dve sednice Glavnog odbora stranke u isto vreme, ali u dva grada.

Glavni odbor koji podržava predsednika DS Zorana Lutovca održan je u  gradskom pozorištu u Šapcu uz prisustvo 196 člnova GO, dok je drugi Glavni odbor kome je predsedevala Vida Ognjenović uz podršku 137 članova održan u Domu omladine u Beogradu.  

Lutovac je iz Šapca poručio da je Demokratska stranka odbranjena i da se kvalifikovala da bude predvodnik u suštinskom menjanju Srbije, zajedno sa gradjanima, a Ognjenović je razbijačima stranke poslala poruku – „Smirite se, nemate šanse. Mi smo na okupu“.

Lutovčev Glavni odbor smenio je juče jednoglasno dosadašnjeg sekretara stranke Gorana Jaića i izabrao novog – Dušana Dinčića, a za zamenika stranke izabrana je Dragana Rakić.

Odbijene su i žalbe na godinu dana suspendovanih članova Statutarne komisije.

Na beogradskom Glavnom odboru DS Dragoslav Šumarac, Vida Ognjenović i Aleksandra Jerkov, ovlašćeni su da potpišu ugovor o ujednjenju sa ZZS i SDS.


Oni su ovlašćeni i da  u najkraćem mogućem roku obave sve razgovore sa Nebojšom Zelenovićem i Borisom Tadićem oko ujednjenja u veliku stranku, kao i da ugovor o ujedinjenju mora predviđati i model pristupanja članstva ovih stranaka DS-u.

Pre samog početka sednice GO, predsednik DS Zoran Lutovac naveo je da je GO DS u  Šapcu jedini legalan, dok je skup u Beogradu koji organizuju njegovi protivnici – protivan Statutu stranke.

Na otvaranju sednice on je protivnicima, koji pokušavaju da izazovu „krizu unutar stranke“, poručio  da „skinu političke maske i da se međusobno pogledaju u oči“, navodeći i da je DS odbranjena i da se kvalifikovala da bude predvodnik u suštinskom menjanju Srbije, zajedno sa građanima.

„Moramo jedni druge u oči da se pogledamo i da kažemo – da li želite da budete DS ili samo ukras u Vučićevom parlamentu, Vučićevoj vladi i Vučićevoj političkoj sceni. Suštinsko je neslaganje sa onima koji kažu – Vučić je ukrao našu politiku i ne treba da ga napadamo već da podržimo njegovu politiku. To je naivno i za decu u osnovnoj školi, a to su bile poruke u unutar stranačkoj kampanji. Takvi su smatrali da DS treba da sa Vučićem i SNS pravi otvorenu koaliciju ili bude ikebana, ali mi ne pristajemo ni na jedno ni drugo, jer to nije dobro ni za mentalno zdravlje, ni za Srbiju. Mi smo alternative, a ne njegavi poslušnici“, rekao je Lutovac, navodeći da je dobio izbore u stranci na tome da DS mora biti „oštra opozicija Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci.

Govoreći o protivnicima unutar DS Lutovac, prekidan čestim aplauzima, rekao je da su oni pred javnosti ćutali ili govorili nešto drugo, umesto da dođu na GO i kažu za šta se zalažu i čuju odgovor, a sve znajući da je ogromna većina DS za opoziconu liniju.

Linija razdvajanja je, kako je naglasio, odnos prema SNS, prema funkcionisanju DS i reformama.

„Imamo problem za večitim funkcionerima, sa ljudima koji su u DS ušli kao ministri, funkcioneri i oni ne mogu da zamisle drukčiji DS osim ako su oni funkcioneri, ili se isključivo oni pitaju“, rekao je Lutovac i dodao da je za takve, članstvo samo vojska koja će im obezbediti mandate, a oni će da rade za sebe.

Konstatovao je da je to veme prošlo, i da je na prvom mestu interes javnosti, pa DS, i tek onda lične ambicije.

„Otpor reformama je velik“, rekao je Lutovac, navodeći da protivnici promena u načinu funkcionisanja DS imaju podršku Srpske napredne stranke.

On je dodao da se na sednici GO u Zemunu prošle sedmice desila „sramota za koju smo mi koji nismo bili krivi, morali da se stidimo“, kao i da je neophodno objasniti građanima šta je suština tog događaja.

Predsednica Organizacionog odbora za održavanje neposrednih izbora u Demokratskoj stranci – Vida Ognjenović, na sednici beogradskog Glavnog odbora DS konstatovala je da se glas DS jedva čuje u javnosti, ali da oni koji na to upozoravaju nisu pučisti i lovci na funkcije.

Dodala je da u stranci ima onih koji su tu od njenog osnivanja i da se osećaju kao čuvari plamena, a ne kao pučisti.

„Da radimo za sadašenjeg predsednika Srbije, kako nas je optužio predsednik DS, besmislena je optužba koja pokazuje slabost onoga koji je to izrekao. DS je potrebnija nego ikada”, rekla je Ognjenović, poručujući “razbijačima DS“: „Smirite se, nemate šanse. Mi smo na okupu“.

Ona je pitala i šta je to DS radila šest meseci, i nalgasila da je DS morala da bude sertifikovani branitelj ljudskih prava, dodavši da misli kako ni bojkot nije obrazložen i da je trebalo predstaviti dokumentovane razloge sa ranijih izbora.

„Bojkotovali smo izbore, osim što smo neke lokalne izbore bojkotovali manje. Ozbiljna stranka to ne bi trebalo da radi“, poručila je Ognjenović i dodala da nikada do kraja nisu raspravljene primedbe na račun stvaranja SZS – zbog čega se pravi koalicija sa strankama proisteklim iz DS, umesto da se ujedine, i da nikada nije raspravljena saradnja sa Dverima.

Ona je ocenila da treba pokušati da se DS vrati na glavni politički tok koji joj je 30 godina pripadao.

Pored članova Glavnog odbora, beogradskoj sednici prisustvovao je Boris Tadić, lider SDS i bivši predsednik DS koji je rekao da DS ima uzvišenu misiju velike borbe.

„Upravo to jeste zahtev i obaveza za svakoga ko vodi stranku – i za vas u Beogradu, i vas u Šapcu. Da se pronađe rešenje koje priliči DS i vodi je iz krize“, poručio je Tadić i ukazao da je u DS bilo sporova, ali da su oni rešavani na demokratski način.

Rekao je kako je, kada je DS ulazio u DEPOS i DOS, bilo sporova i posle 2000, prema njegovim rečima, “pitali smo se kako dalje sa Koštunicom, o Vladi sa SPS, imali smo sporove i rešavali smo te sporove na normalan način koji priliči demokratama“.

On je poručio da ne postoji zamena za DS, veliku DS, i da se nada da će se DS uskoro ujediniti, jer je DS veća od Srbije, jer je preuzela na sebe pomirenje u regionu i sprečavanje sukoba i da se baš zato unutar DS ne smeju voditi ratovi.

„Samo mi možemo da pobedimo ovaj sistem i ponovo trasiramo put evropeizacije Srbije“, naveo je Tadić, a bivši predsednik DS Dragan Šutanovac ocenio je u zabludi onaj ko misli da je u DS sukob zbog kadrova, već da je danas na snazi sukob oko ideologije.

„Kako je moguće da je danas u Šapcu DS bliži Boško Obradović, nego Boris Tadić“, poručio je Šutanovac i dodao da misli da tu treba da budu i predstavnici Nove stranke i Pokreta slobodnih građana, jer samo SDS nije dovoljan.

Šutanovac je istakao da SZS šalje gore poruke Evropskoj uniji nego Aleksandar Vučić. On je poručio da ako je DS za evroazijsku uniju, a ne Evropsku uniju, on neće da bude član te stranke.

Inače, na početku beogradske sednice Glavnog odbora, članovima je pročitano pismo koje je predsednici organizacionog odbora Vidi Oognjenović uputila evropska poslanica i izvestilac evropskog parlamenta za Srbiju, Tanja Fajon, u kom je izrazila snaznu podršku za ujedinjenje svih proevropskih i demokratskih snaga i poželela Demokratskoj stranci sreću u velikom poslu koji joj predstoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari