NGO: Otkud Srebrenica u Areni? 1Foto: Beta/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Nekoliko organizacija civilnog društva zatražilo je od Ministarstva zdravlja i Ministarstva odbrane da utvrde ko je omogućio dopremanje velikog broja primeraka publikacije „Srebrenica – službena laž jedne epohe“ u privremenu kovid bolnicu u beogradskoj Štark areni.

U zajedničkom saopštenju se zahteva i povlačenje te publikacije iz bolnice, kao i svih drugih javnih idržavnih mesta na kojima je izložena.

U tekstu „Trovačka literatura za obolele“ autorke Une Sabljaković, objavljenom u nedeljniku Vreme, navodi se da su kovid pacijentima u Areni dostupne tri publikacije Pečata, među kojima i „Srebrenica – službena laž jedne epohe“, navodi se u saopštenju.

Srbija je prva i do sada jedina država na svetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, zato što su njeni državni organi imali informacije o genocidu. ali ipak ništa nisu učinili da spreče genocid u Srebrenici.

Presudama pred Haškim tribunalom dokazana je individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su delovale u cilju ostvarenja „velike Srbije“, a genocid u Srebrenici bio je deo tog projekta, ističe se u saopštenju.

Saopštenje su potpisale Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija), Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za praktičnu politiku, Centar za primenjenu istoriju (CPI), Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Vojvođanski građanski centar i Građanska akcija Pančevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari