Nijedan od 340 amandmana vladajuće većine nije prihvaćen 1Foto: Bojan Cvejić

Poslanici Skupštine Srbije, nakon više od dva sata glasanja, usvojili su danas Zakon o strancima čiji je cilj definisanje prava i obaveza stranih državljana u Srbiji, ali nije prihvaćen ni jedan od 340 amandmana koje je podnela poslanička većina.

Poslanici većine , tokom rasprave navodili su da su amandmane odneli kako bi se poboljšao tekst zakona, dok je opozicija tvrdila da je cilj besmislkenih amandmana da se ućutka opozicija.

Amandmani su inače bili gotovo istovetni i glasili su da „Zakon o strancima treba da omogući budućim investitorima u Srbiji brže dobijanje potrebnih ličnih dokumenata u cilju ekonomskog razvoja“, ili nekom drugom cilju poput modernizacije Srbije, boljeg funkcionisanja pravosudnog sistema, zaštite ranjivih društvenih grupa. Te amandmane je tokom glasanja podržao tek po neki poslanik, dok ostali poslanici vladajuće većine nisu glasali, pa amandani nisu postali sastavni deo zakona.

Inače, Zakonom  o strancima uređuju se uslovi za ulazak kretanje i boravak i vraćanje stranaca, kao i nadležnosti poslova državnih organa Srbije. Po prvi put u odredbe Zakona o strancima uvodi se BIA, koja kao državni organ, vrši bezbednosnu proveru stranaca.  Zakonom su popisani razlozi za odbijanje ulaska stranaca, kao i odluka na standardizovanom obrascu odbijanja ulaska, kojima se navode tačni razlozi odbijanja ulaska i vremenski rokovi, a uveden je i institut žalbe.

Skupština je juče  usvojila i Zakon o azilu i privremenoj zaštiti koji predviđa da azil kao pravo na boravak i zaštitu koju Srbija garantuje strancu, može da se ostvari kroz dva oblika zaštite: pravo na utočište strancu koji je zbog straha od progona napustio državu svog porekla i supsidijarnu zaštitu koja se pruža strancu koji bi u slučaju povratka u zemlju porekla bio izložen trpljenju ozbiljne nepravde. Usvojen je i Zakon o graničnoj kontroli kojim se uspostavlja informatički sistem granične kontrole a što će kako navode iz MUPa omogućiti efikasniju graničnu proveru i obezbeđenja državne granice u borbi protiv prekograničnog kriminala i regularnih migracija.

Poslanici su usvojili i Zakon o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova koji se usklađuje sa evropskim zakonopdavstvom u oblasti zaštite podataka o ličnosti. Najveći deo predloženog zakona odnosi se na sadržinu svih evidencija Ministarstva unutrašnjih poslova u kojima su pobrojani podaci o ličnosti. Sadržina svake od tih evidencija ima predviđeni rok čuvanja podataka, posle čijeg se protoka podaci po službenoj dužnosti brišu.

Svi ovi zakoni bi po ranijim navodima resornog ministra Nebojše Stefanovića trebalo da stvore uslove za unapređenje borbe, pre svega, prekograničnog kriminala, zaštite javnog poretka i postizanje visokog stepena bezbednosti Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari