Nikola Jovanović: Zasad sam nezavisni odbornik 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke, dao je ostavku na tu funkciju i napustio stranku Vuka Jeremića.

On je to učinio juče, nekoliko dana nakon proširenog Gradskog odbora, koji je sazvao i kojim je predsedavao predsednik Narodne stranke, gde je jedna od tema bilo glasanje o napuštanju poslaničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini grada Beograda, čiji je Nikola Jovanović predsednik.

Kako je Jovanović rekao za Danas, on je tom prilikom preglasan i odlučio da napusti stranku jer je predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, glasanje o razbijanju zajedničke odborničke grupe vezao za glasanje o poverenju njemu.

– Duboko se protivim odluci da se razbije zajednička opoziciona grupa u Skupštini grada Beograda. Ona je tačka oslonca za mnoge nezadovoljne i unesrećene Beograđane. Ja je vidim i kao jezgro daljeg okupljanja opozicije u Beogradu, koja mora izaći sa jednim kandidatom i jednom listom na prve slobodne izbore u prestonici – kaže Nikola Jovanović za Danas.

Dodaje da izlazi iz stranke, „jer ne želi da daje legitimitet daljem fragmentisanju opozicije u Beogradu“.

– Delovaću kao nezavisni odbornik, u borbi za svoj grad, a o svim daljim eventualnim planovima ću razmisliti kad ohladim glavu i konsultujem sa svojim saborcima – naglašava Jovanović za naš list, u odgovoru na pitanje da li planira da se dalje angažuje u nekoj drugoj partiji.

Nikola Jovanović za Danas zaključuje da ovom odlukom ne želi nikakav sukob sa dojučerašnjim stranačkim kolegama koje neizmerno poštuje i da, kako je naglasio, nikada neće ništa ružno reći o njima i vremenu koje je proveo u Narodnoj stranci.

Podsetimo, na izborima u martu 2018. zajednička lista  Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Saše Jankovića, tadašnjeg predsednika Pokreta slobodnih građana, osvojila je 26 odborničkih mesta od 110 koliko broji beogradski parlament. (DS je nastupila samostalno i nije prošla cenzus).

Osmoro odbornika sa „kvote“ Jankovićevog PSG izdvojilo se u posebnu grupu, a zatim je petoro njih napustilo ovaj pokret formirajući Građanski demokratski forum. U međuvremenu su Đilas, Jeremić i DS osnovali Savez za Srbiju, a prvi potez je bio da šef zajedničke odborničke grupe bude upravo Nikola Jovanović.

Grupa bojkotovala sednice svih skupština.

Jovanović medijima zasad nije potvrdio da li prelazi u Stranku slobode i pravde Dragana Đilasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari