Nikolić: Politička klima povoljna za kineske investitore 1Foto: Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić otvorio je u Pekingu poslovni forum o investicionim projektima u Srbiji.

Kako je saopšteno, na otvaranju su učestvovale kineske kompanije zainteresovane za investiranje u Srbiju, u oblasti energetike, infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede.

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić istakao je da je danas naša saradnja sa Kinom strateška.

“Srbija je iskren prijatelj, partner Kine i raduje se njenom svakodnevnom napretku. Kao sveobuhvatan strateški partner Kine, Srbija se uzdiže zajedno sa Kinom. Danas na poslovnom forumu prisutne su kineske kompanije koje rade, radile su ili će tek raditi u Srbiji, ovde je i predstavnik kompanije Zđin, jednog od najvećih kineskih investitora u Srbiji. Pored investicija u RTB Bor i Železaru Smederevo, kineska kompanija Linglong investirala je u proizvodnju guma u Zrenjaninu, a kompanija Mint u proizvodnju automobilskih delova u Loznici, čime prelazimo i na novi oblik saradnje, na zajedničku proizvodnju za treća tržišta“, kazao je Nikolić.

On je dodao da je Srbija zainteresovana za izgradnju termoelektrane Štavalj, termoelektrane u Kragujevcu, rafinerije nafte u Smederevu, saradnju u oblasti proizvodnje hrane, bankarstvu.

Nikolić je istakao da je politička klima u Srbiji pogodna za kineske investitore „jer nema političara u Srbiji koji neće prihvatiti kineske investicije“.

Srbija će sa Kinom tokom Drugog foruma “Pojas i put” potpisati više od deset novih sporazuma, među kojima je i Plan bilateralne saradnje u svim oblastima saradnje Kine i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari