Niš: Od ministra Stefanovića zatraženo da pokaže indeks 1Foto:Vesna Torović

Predstavnici opozicionih organizacija koje su potpisnice niškog Sporazuma sa narodom „1 od 5 miliona“ zatražili su večeras u Nišu od ministra policije Nebojše Stefanovića da “ pokaže indeks”, aludirajući na optužbe Saveza za Srbiju da je Stefanović falsifikovao fakultetsku diplomu.

Lideri niških stranaka potpisnica “Sporazuma sa narodom” upozorili su da je nedopustivo da nadležni ćute iako Savez za Srbiju podneo krivičnu prijavu protiv ministra Stefanović zbog falsifikovanja dokumenata o završenom fakultetskom obrazovanju i odgovornih sa Megatrend fakulteta.

Na večerašnjoj sedmoj “ Zoni slobode” ispred Tržnog centra “ Kalča” izveden je performans u kome su građani “vrlo lako i brzo mogli da steknu fakultetsku diplomu, koja im je štampana na licu mesta, samo im je bilo potrebno da imaju par stotina evra”.

Stevan Jovanović, predstavnik omladine Srpskog pokreta “Dveri” u Nišu rekao je da odnos prema mladima u Srbiji mora da se promeni, ako Srbija želi da ima budućnost.

-Ključni vid destruktivno delovanja režima jeste dvostruka presija prema mladima. S jedne stranje, smanjivanjem opcija za njihov opstanak vrši se tiho proterivanje najzdravije supstance naroda, stimuliše se njihovo nezadovoljstvo i želja za odlaskom. S druge strane, podstičući apatiju mladih oni se tiho uvlače klijentelistički ki sistem režima, obećanjima, lažima i manipulacijom-ocenio je Jovanović, na “ Zoni slobode”, koja je večeras imala temu “ Položaj mladih”.

On je kazao da je nedopustivo da mladi u Srbiji veruju da mogu nešto da postignu jedino ako su članovi partija na vlasti, odnosno Srpske napredne stranke(SNS).

-Mladi ljudi su svedoci ogromne korupcije koja vlada u zemlji, kao i afera sa falsifikovanjem diploma fakulteta i plagiranjem doktorata ministara u Vladi Republike Srbije. U Srbiji vlada partokratija, jer vladajuća stranka zloupotrebljava svoj položaj vlasti, rekao je Jovanović.

On je dodao da je ugrožavanje budućnosti mladih u Nišu i Srbij “ prvi razlog zašto je neophodno da se demontira ovaj štetočinski režim”.

– Hoćemo Srbiju kao “Zonu slobode za mlade”. Hoćemo mlade ovde. Da žive i stvaraju u Srbiji. Hoćemo da mogu da se zaposle zato što vrede, a ne zato što su članovi vladajuće stranke-rekao je Jovanović.

Vladimir Videnović iz Narodne stranke ocenio je da su mladi u Srbiji, koji su najugroženija kategorija, strašno bezvoljni i apatični, tako da kad odlaze iz zemlje oni imaju utisak da napuštaju neki apsurdan prostor, kao iz neke Domanovićeve pripovetke.

-Situacija je takva da mladi nemaju svoj stav jer se se nigde ne čuje njihov glas. NJima je potrebno da mogu da utiču na političke odluke, da ih neko uvaži i pita kako bi oni rešili problem u društvu. Problem zapošljavanja mladih jeste jedan od gorućih za njih, ali je i pitanje njihovog uvažavanja podjednako važno-rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari