Niš: Pretnje odborniku zbog organizovanja antifašističkih šetnji  1Srđan Nonić Foto: Danas

Šef odborničke grupe „Niška inicijativa“ Srđan Nonić, na čiju inicijativu su u Nišu organizovane antifašističke šetnje, prijavio je danas Osnovnom javnom tužilaštvu i Tužilaštvu za visokotehnički Kriminal pretnje koje su mu upućene preko društvenih mreža.

Nonić je rekao da je preteće poruke dobio noćas, kada je na Fejsbuk strani “Niške inicijative” vodio raspravu protiv fašističkih ispada odbornika Srpske radikalne stranke, koji se naziva Stefan Meraklija Ilić.

-Mladić koji se predstavlja kao pripadnik navijačke grupe „Odred Beli Krstić“ napisao je da je trebalo da mi razbiju glavu još prilikom prve antifašističke šetnje. Takođe mi je poručio da sam dirnuo u grupu i da neću da prođem nekažnjeno-rekao je Nonić.

On je istakao i da mu je stigla poruka da je „započeo proces bez povratka, ako treba i ispred Skupštine grada će ga čekati”.

On je napomeo da te pretnje izazivaju nesigurnost ne samo kog njega, nego i kod njegove porodice, prijatelja i ostalih odbornika “ Niške inicijative”.

-Tražim od Tužilaštva da u što kraćem roku pronađe, identifikuje i sankcioniše ove pojedince, jer je ovo direktan udar na ustavni poredak zemlje, pošto se preti i po političkoj osnovi. Preti se da će ispred Skupštine da se čekaju ljudi koji su birani od strane naroda na izborima-naglasio je Nonić.

Pokret slobodnih građana(PSG) Niš osudio je danas pretnje odborniku Noniću izrečene putem Fejsbuka.

– Naprednjačka gradsku vlast , zagnjurena u izveštaje svojih javnih službi i preduzeća i hipnotisana i sama ružičastom slikom sa televizije, ne vidi realnost u kojoj žive građani Niša i ne primećuje divljanja navijačkih, neonacističkih i fašističkih grupa koja se dešavaju bukvalno pod prozorom gradonačelnika-navodi PSG

Oni pozivaju odgovorne za bezbednost Niša da napokon počnu da rade posao za koji su plaćeni, novcem iz budžeta koji pune svi građani.

U Nišu su nedavno održane dve antifašističke šetnje, prvu je Nonić organizovao 30. juna zbog napada nožem na studenta Uroša Janjića jer je nosio majicu na kojoj je pisalo „antifašist“.

Niška policija uhapsila je N.R. (33) nekoliko dana nakon incidenta, i protiv njega je podneta krivična prijаva zbog sumnje dа je izvršio krivično delo teškа telesnа povredа. Protiv četvorice Nišlijа, stаrosti od 21 do 25 godinа, zbog istog događaja je podneta krivična prijava za učestvovаnje u tuči. Napadači se brane sa slobode.

Tokom prve antifašističke šetnje u Nišu grupa mladića je uzvikivala „živeo Ljotić, živeo Nedić, Srbija Srbima“ i podizala ruke u nacistički pozdrav

Nova šetnja je organizovana prošlog četvrtka prošla je bez inicidenata, a odbornici „Niške inicijative“ izbrisali su sa Keja veći deo iscrtanih kukastih krstova i fašističke poruke.

Nonić: Pretio mi je mladić koji je antifašističku povorku pozdravljao nacističkim pozdravom

Srđan Nonić je rekao da se mladić koji mu je pretio nalazio u grupi muškaraca koja je pre dve nedelje na Nišavskom keju nacističkim pozdravom pozdravila antifašističku povorku.

-Isti pojedinci koji su pretili i pokazivali naci pozdrave na Keju kad sam snimao protest, su u grupi sa naci slikom na Fejsbuk profile. Oni su na utakmicama Radničkog izdvojeni od navijača tog fudbalskog tima. Siguran sam da su od ranije poznati organima države-kazao je Nonić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari