“Ne zovite policiju, ispašćete krivi”: Uroš Janjić nakon današnje presude niškog suda za napad i ubode nožem zbog "antifašističke majice" 1Foto: V. Torović/Danas

Pred Osnovnim sudom u Nišu osuđena su trojica napadača na nekadašnjeg studenta Uroša Janjić nakon što nije hteo da skine majicu sa antifašističkom porukom, kako su mu naredili, a od kojih ga je jedan, Nikola Radonjić, izbo nožem.

Janjić nije prisustvovao današnjem izricanju presude, a nakon incidenta napustio je Niš, te prvo otišao u Novi Sad, pa u inostranstvo.

Radonjić je osuđen na kaznu zatvora od godinu dana i osam meseci jer je iz mržnje izvršio krivično delo teška telesna povreda u sticaju sa krivičnim delom laka telesna povreda, a njegovi prijatelji Aleksandar Zorić i Miloš Krstić novčanim kaznama od po 100.000 dinara zbog učestvovanja u tuči tokom koje je Uroš povređen.

Osnovni sud je, na zahtev osnovnog javnog tužioca, osudio i Janjićevog druga Đorđija Đeorgieva na zatvorsku kaznu od tri meseca uslovno na godinu dana zbog istog krivičnog dela za koje su osuđeni Zorić i Krstić.

“Ne zovite policiju, ispašćete krivi”: Uroš Janjić nakon današnje presude niškog suda za napad i ubode nožem zbog "antifašističke majice" 2
Uroš Janjić: Foto privatna arhiva

Sutkinja Valentina Miladinović- Pešić izrekla je Radonjiću, Zoriću i Krstiću niže kazne od onih koje je tražilo Osnovno javno tužilaštvo, dok je Đeorgievu izrečena predložena kazna od strane tužilaštva.

Niško OJT tražilo je da Radonjić bude kažnjen zatvorom u trajanju od dve godine, a Zorić i Krstić sa PO 150.000 dinara.

Osuđeni imaju pravo žalbe u roku od osam dana, rekla je Miladinović – Pešić.

Prema navodima optužnice, Janjića i njegovog druga Đeorgieva su 21. juna 2019. uveče, na Nišavskom keju, napala šestorica mladića jer nije hteo da skine majicu sa natpisom “Accion- antifascista”, što mu je naredio Krstić, uz objašnenje: “Ne sviđa mi se tvoja majica”.

Nakon Janjićevog odbijanja započela je tuča, A Radonjić ga je ubo nožem dva puta s leđa, te mu tom prilikom probušio plućnu maramicu i izazvao unutrašnje krvarenje, zbog čega je hospitalizovan ju niškom Univerzitetskom kliničkom centru.

“Moja poruka nakon ovakve presude svim građanima je: „Ne zovite policiju kad vam se desi bilo kakvo  sr..e, ispašćete krivi“. Đorđije je kažnjen samo zato što je moj prijatelj i što je sticajem okolnosti te večeri bio sa mnom na keju. Izgubili smo na neki način tri godine svojih života, dolazili na 20 ročišta, potrošili novac za suđenja, a pravdu nismo dobili”, rekao je Janjić za Danas nakon izricanja presude.

On je još kazao da nije ni očekivao da napadači budu iole oštrije sankcionisani kako se ovakvi napadi desničara ne bi ponavljali, jer je od početka bilo jasno da javno mnjenje u Nišu taj događaj ne smatra nekim većim problemom.

Ipak, očekivao je, kaže, da bar njegov drug Đorđije, inače pesnik i psiholog, te “dobar, emotivan i jedan od najempatičnijih ljudi koje poznaje”, bude oslobođen jer “nema nikakvu krivicu”.

“Ali, evo, prva stvar koju sam naučio iz ovog procesa je da ni tužioca ni sud ne zanima istina i pravda, vec samo da svi budu ‘namireni’ i da ih niko zbog odluke ne pritiska, ili da se bar uticajnima ne zamere. A pošto smo nas dvojica plebs, za te potrebe može u presudi stajati i kako je pesnik i psiholog sam nasrnuo na grupu neonacista. I da je dvostruki dobitnik stipendije Republike Srbije za mlade talente ‘Dositej’ uhvatio u ‘spansku kragnu’ osobu koja je posle nestala sa spiska prisutnih, jer za razliku od nas ima ‘ledja’. A da je namerni dvostruki ubod sa leđa u predelu srca koji mi je probio plućnu maramicu i napunio pluća krvlju samo teška telesna povreda”, kaže on.

Janjić je prethodno za Danas kazao da je razočaran u institucije i civilno društvo grada Niša.

Precizirao je da su inspektori u policiji Đeorgieve i njegove podatke dostavili optuženima kako bi ih “koristili za zastrašivanje”, a da je tužilaštvu trebala godina dana da podigne optužnicu, kvalifikujući napad kao “nesporazum dve grupe mladića”.

“Ne zovite policiju, ispašćete krivi”: Uroš Janjić nakon današnje presude niškog suda za napad i ubode nožem zbog "antifašističke majice" 3
Uroš Janjić: Foto privatna arhiva

Protiv trojice mladića iz grupe napadača, M. V, M. S. i A. S, nije podignuta optužnica, već im je dat status svedoka, koji su oni iskoristili svedočeći u korist optuženih.

Sudu je trebalo duže od dve godine da privede postupak kraju jer su glavni pretresi nekoliko puta odlagani, a promenjeno je troje sudija – Ana Veličković, Miško Radivojević i Miladinović- Pešić.

Radonjić, Zorić i Krstić su, inače, tokom suđenja negirali krivicu, ističući da su sukob isprovocirali Uroš i Đorđi, koje nisu pozavali, a koji su ih, kako su kazali, “zakačili” u prolazu.

Oni su negirali i da pripadaju desničarskim organizacijama.

Radonjićev branilac advokat Predrag Tomović je prethodno u završnoj reči istakao da smatra da je tužilačka kvalifikacija neosnovana.

“Sud je u situaciji da mora da bira kome će verovati jer osim izjava oštećenog i okrivljenih, nema drugih dokaza. Svi koji su saslušani pred sudom kazali su da je te reči (“Ne sviđa mi se tvoja majica, skini je”, prim. aut.), na kojima se zasniva tužilačka kvalifikacija da je reč o krivičnom delu iz mržnje, izreklo N. N. lice”, rekao je.

On je naglasio da zakon predviđa da postoji delo iz mržnje ako je učinjeno zbog rase, veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, a da bi se u ovom slučaju eventualno moglo raditi o ideološkoj mržnji, koja se u zakonu ne navodi.

Advokatica Marina Ristić u završnom obraćanju je zatražila da njen branjenik Đeorgiev bude oslobođen jer je kada su Uroš i on bili opkoljeni reagovao u strahu i branio se od udaraca koje mu je zadavao Zorić.

Sudu se na završniom ročištu obratio i Đeorgiev, rekavši da mu je ovaj sudski postupak promenio život na gore.

“Dve godine sam pod psihološkim pritiskom, zbog ovih događaja ne mogu da dobijem državljanstvo Srbije, putne isprave i druge dokumente. Kakva god bila sudska odluka, ja sam već dosta izgubio”, rekao je on.

Uroš Janjić je tokom glavnog pretresa bio eksplicitan u tvrdnji da je isključivi motiv napada na njega od strane grupe desničara bio antifašistički natpis na njegovoj majici.

 

Janjićev osuđeni drug se neće žaliti

“Čuo sam se sa Đorđijem. Nećemo se žaliti na presudu. On će odustati od zahteva za državljanstvo Srbije, i obojica se selimo odavde”, rekao je Janjić nakon izricanja presude.

 

Niška inicijativa: Na keju se skupljaju neonacisti, nadležni ne reaguju

Nakon napada na Janjića, Niška inicijativa je organizovala antifašističke šetnje na Nišavskom keju i simbolično prekrečila grafite sa nacističkim porukama i simbolima.

Predstavnik te organizacije Srđan Nonić zatražio je regovanje nadležnih, dostavljajući im podatke o neonacističkim grupama u Nišu koje „nesmetano deluju“, a okupljaju se i na tom keju, što se do danas nije dogodilo.

Na prvoj antifašističkih šetnji, grupa mladića, među kojima je, po Janjićevim rečima, bio i osuđeni Krstić koji mu je naredio da skine majicu, ispratila je kolonu građana salutiranjem nacističkim pozdravom i skandiranjem Dimitriju Ljotiću i Milanu Nediću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari