Niška opozicija: Saopštiti tačan broj zaraženih i umrlih 1Foto: Niška inicijativa

Predstavnici Dveri i Niške inicijative traže od nadležnih da građanima Niša saopšte koliko je tačno inficiranih i umrlih od korona virusa u njihovom gradu, koji je jedno od najvećih žarišta pandemije u Srbiji.

– Brojem umrlih i opštim zdravstvenim stanjem u Nišu manipuliše od prvog smrtnog slučaja zbog korona virusa u tom gradu 25. marta do danas. Tako je bilo i dok je komandant kriznog štaba bio Darko Bulatović, koji je očito zbog lošeg upravljanja krizom smenjen, tako je i sada kada krizom upravlja načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, a informacije iznosi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović – saopštile su Dveri.

Dveri navode da Nišlije znaju da brojevi umrlih koje iznose u medijima epidemiolozi Branislav Tiodorović, Predrag Kon i ministar Nedimović ne odgovaraju istini, a kako su kazali, to je potvrdio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi za televiziju Pink.

– Stanje u Gerontološkom centru dovelo je do toga da je Niš prvi grad koji već sada ima drugi talas pandemije, isključivo zbog nebrige nadležnih i katastrofalnog rukovodećeg kadra u institucijama. Ono o čemu se ćuti i što se prikriva jeste i stanje u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti ‘Gornja Toponica – upozoravaju Dveri.

Dodaje se da je od 30 bolesnika sa temperaturom i simptomima virusa samo dvoje testirano, da se procedure ne poštuju, i da su doskora samo doktori, ali ne i medicinske sestre imali zaštitne skafandere i opremu, te da je sve vreme stanje u toj bolnici katastrofalno.

Srđan Nonić, šef opozicione odborničke grupe Niška inicijativa, koji je juče protestovao ispred Gradske kuće u Nišu, takođe je zatražio od nadležnih da građanima kažu pravu istinu o preminulim i zaraženim građanima od virusa korona.

– Posebno nas brine da se sada pozitivni na koronu testiraju samo jednom i ako su negativni puštaju se kućama. Donedavno je važilo pravilo da moraju dva puta da budu testirani pre nego što se otpuste iz bolnica. Očigledno je da vlast žuri da poboljša epidemiološku situaciju, zato se i zatvaraju privremene bolnice u Nišu – rekao je Nonić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari