Njujork tajms: Dodik želi razbiti Bosnu. Mirno, ako je moguće 1Foto: republikasrpska.net

NJujork tajms objavio je večeras članak pod naslovom „Milorad Dodik želi razbiti Bosnu. Mirno, ako je moguće“.

Uprkos svojoj odlučnosti da se odvoji od muslimansko-hrvatskog dela Bosne i Hercegovine , Dodik ostaje predsednik srpske autonomne regije, dela teritorije gotovo veličine Belgije. Regija se zove i Republika Srpska – naziv koji je krvlju natopljenoj zemlji dodelio prethodnik Dodika, Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac koji služi 40 godina zatvora zbog genocida nad bosanskim Muslimanima, navodi ovaj list u tekstu.

Tokom dva mandata predsednika Republike Srpske – i još dva premijera – Dodik je uprkos upozorenjima međunarodne zajednice i prekršivši presudu najvišeg suda BiH, tokom 2016. godine održao referendum o tome hoće li slaviti 9. januar kao nacionalni praznik, dan kada je 1992. godine Karadžić proglasio državu koja je samo srpska u Bosni, otpočinjući genocidni rat, navodi se u tekstu.

Kako navodi NJujork tajms, Dodikovi pokrovitelji su u Beogradu, uključujući i srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

List podseća da je Dodik pozvao sve srpske političare koji rade u bosanskim državnim institucijama da se vrate u Banjaluku, glavni grad srpske regije, i proglasio one koji odbiju izdajicama.

Proširio je državnu kontrolu nad medijima i pooštrio svoj uticaj u ustanovama

Branio je svoju odluku o razdvajanju s Bosnom, navodećiopasnosti za Srbe“ koje datiraju iz osmanske ere sve do preetnje islamskog ekstremizma danas, za koji kaže da još uvijek vreba u sjeni borbe protiv terorizma.

Nemoguće je reći koliko je Dodik spreman ići da postigne svoj cilj razbijanja Bosne. „Je li on nacionalist u srcu? Ne znam“, rekao je Loïc Trégourès, stručnjak za Balkan koji je proučavao uspon Dodika i koji predaje na Katoličkom institutu u Parizu. „On je političar koji će učiniti sve da ostane na vlasti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari