Njujork Tajms: Protestanti za demokratiju, Srbija sve autoritarnija (VIDEO) 1foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Poseta Vladimira Putina je dobro organizovana predstava, a ne slučajnost. U vreme kada je autoritarnost u porastu, ovakva poseta nagoveštava da se Srbija kreće u istom pravcu, navodi Njujork Tajms u svom video prilogu iz Beograda.

Dok demokratski protestanti u Srbiji ispunjavaju ulice već šest uzastopnih nedelja, poseta predsednika Rusije Vladimira Putina privukla je jednak broj ljudi.

Predsednik Aleksandar Vučić se nije složio sa novinarom, koji smatra da poseta Vladimira Putina predstavlja uvod u sve autoritarniju državu.

Odgovarajući na pitanja američkog lista, kratko je istakao da će Srbija ostati demokratska država.

Protesti, koji su počeli zbog prebijanja demokratskog političara Borka Stefanovića, pretvorili su se u nešto mnogo veće.

Kako je objasnila jedna od organizatorka protesta Jelena Anasonović u prilogu Njujork Tajmsa, glavni razlog demonstracija je, pre svega, borba protiv nasilja i straha, koje je kreirala aktuelna vlast.

Jedan od najpoznatijih lica protesta, glumac Branislav Trifunović, koji je učestvovao i u protestima pre 20 godina, kada je na vlasti bio predsednik Slobodan Milošević, smatra da se ništa nije promenilo.

„Danas je zapravo mnogo gore nego što je bilo, zato što se ništa nije promenilo. Živimo u najgoroj predstavi koja je ikad napisana“, istakao je Trifunović.

Aleksandar Vučić će ostati još dugo moćan, a mnogi koji učestvuju u protestima ne vide alternativu u opoziciji. Ali, protestanti se nadaju da će kontinuitet protesta bar razbiti strah koji vlada među građanima Srbije, zaključak je novinara Njujork Tajmsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari