Nova šetnja u Beogradu kod Terazijske česme 1Foto: Beta/Emil Vaš (Arhiva)

Organizatori iz odbora protesta „1 od 5 miliona“ pozvali su i na 26. protestnu šetnju u subotu, 1. juna, u 18 sati u Beogradu, kod Terazijske česme.

„Posle pola godine borbe, naš posao nije završen, ostalo nam je još mnogo koraka ka krajnjem cilju, ali smo mnogo toga i postigli. Uspeli smo da smenimo Jutku, Simonovića, Babića, spasimo uhapšenu decu, zaustavimo izgradnju gondole, nateramo bahatu vlast da više pazi šta radi, izborimo se da i RTS počne da priča o nama, pošaljemo poruku slobode i u najizolovanije krajeve Srbije, skrenemo pažnju međunarodne zajednice na nas, nateramo Vučića da plače u Nišu, ali i da se dokazuje na svojim plaćenim mitinzima“, navodi se u saopštenju.

Srđan Škoro, novinar i jedan od organizatora protesta, kaže za Danas da se tačno pre šest meseci narod pobunio i osmelio da izađe na ulice Srbije, kao i da je tada počelo da se događa svojevrsno kolektivno oslobađanje od straha.

„Ono još nije doprlo do svih pora u društvu, ali je učinilo dovoljno da se Vučićeva vlast ozbiljno uzdrma, a on sa svojim poslušnicima prvi put nađe u defanzivi. Izveštaj Evropske komisije možda najbolje govori kakav je stvarni učinak protesta i zato smatram da će se oni nastaviti do konačne pobede svih onih koji misle svojom glavom, a žele da ostanu u Srbiji i žive slobodno od svog rada. Protesti su praktično pokazali da je to zaista moguće. Od samog starta vodila se ta uzaludna polemika da li su protesti građanski ili politički. Oni su bili i građanski i politički sve vreme i zato su i opstali. Najpribližniji izraz onoga sto se dešavalo na ulicama Srbije proteklih šest meseci za mene je pobuna naroda protiv jedne autokratske, nakaradne, lažljive i prevarantske vlasti oličene u jednom čoveku“, zaključuje Škoro.

Naredni protestni skup „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu biće održan u subotu, 8. juna, a protest koji je trebalo da bude održan juče (petak) odložen je iz organizacionih razloga, saopštili su organizatori.

Podsetimo, Janko Veselinović, jedan od lidera Saveza za Srbiju, najavio je da će 8. juna biti održani protesti „od Subotice do Gračanice“ i da od tog datuma teče rok vlastima koji će biti mnogo kraći nego onaj dat na mitingu 13. aprila u Beogradu. Veselinović je najavio da će na tim skupovima biti predstavljen izveštaj stručnog tima koji je trebalo da sačini predloge za dijalog sa vlastima. U članstvo tima bili su predloženi na protestu 20. aprila uglavnom profesori, medijski stručnjaci i novinari, ali su pojedini od njih rekli da u tome neće da učestvuju.

Novi sastav nije saopšten. Na pres konferenciji SZS u četvrtak na kojoj je ocenjeno da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU potvrdio sve razloge za protest, čelnici ovog Saveza ponovo su zatražili pregovore sa predstavnicima vlasti o medijskim i fer uslovima. Rečeno je da SZS ne pravi pitanje oko sastava delegacije vlasti i oko mesta gde će sastanak biti održan.

Bojkot – najveći udarac

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, ocenio je da je bojkot parlamenta najveći udarac koji je opozicija zadala režimu i da je sada „vlast na potezu da pozove na dijalog“, prenosi FoNet. „Vlast je ta koja bi trebalo da kaže na koji način će ozbiljno razgovarati sa predstavnicima opozicije i građana koji ne podržavaju vlast predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića, a njih je više od onih koji ga podržavaju, i da se dogovorimo o fer i demokratskim izbornim uslovima ili ćemo bojkotovati izbore“, rekao je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari