Nova stranka apelovala na Beograđane da ne dozvole rušenje Savskog mosta 1Foto: Aleksandar Roknić

Opštinski odbor Nove stranke Novi Beograd apelovao je danas na građane Beograda da ne dozvole da se Savski most ruši i da se preseli ispred tržnog centra „Ušće“.

Nova stranka je podsetila da već postoji projektantsko rešenje izabrano 2017. godine na arhitektonskom konkursu za rekonstrukciju mosta, koje je dao Most projekt, a čiji je autor Slobodan Cvetković.

„Suština otkupljenog rešenja rekonstrukcije Savskog mosta se ogleda u zadržavanju postojeće originalne lučne konstrukcije, ojačane sa još dve rešetke na obe strane, ispod koje bi se isključivo odvijao tramvajski saobraćaj, ali i proširenju sa još dve saobraćajne trake i izgradnji pešačke i biciklističke staze sa obe strane proširenog mosta“, istakli su stručnjaci za urbanizam Nove stranke.

Dodali su i da su pomenuto rešenje pohvalili i drugi gradjevinski inženjeri koji se bave projektovanjem mostova.

Nova stranka je napomenula da bi, po prvobitnim procenama rekonstrukcija koštala oko 20 milona evra, dok bi izgradnja novog mosta koštala 50 miliona evra.

„Svuda u svetu, u eri pojačanog saobraćaja čiji su intenziteti iz dana u dan u trendu porasta, ne ruše se mostovi, a pogotovo ne oni koji imaju svoju istoriju, kao Savski most“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari