Nova stranka: Režim guši građane zagađenjem i gaženjem ljudskih prava i slobode medija 1Foto: Logo

Nova stranka ukazala je danas u saopštenju „na sav besmisao“ izjave ministra za rudarstvo i energetiku Aleksandra Antića „da termoelektrane nisu doprinele zagađenju, da praškastog zagađenja nema i da je rešen problem emisije sumpor-dioksida u termoelektranama“, navodeći da to demantuju izveštaji svetskih i evropskih organizacija koje se bave merenjem zagađenja.

U saopštenju piše da ne pozivaju ministra na stid koji bi trebalo da oseća, dok se građani Srbije bukvalno guše, već ga podsećaju da, kako su u februaru 2019. godine objavile svetske organizacije Health and Environment Alliance (HEAL), Greenpeace i druge, termoelektrane na zapadnom Balkanu, među kojima EPS ima ubedljivo najveće instalisane kapacitete, ne truju konstantno samo građane njihovih država, već ugrožavaju javno zdravlje čitave Evrope.

„Termoelektrane na zapadnom Balkanu prosečno emituju 20 puta više sumpor-dioksida i čvrstih čestica nego termoelektrane u EU, dok cena ovog zagađenja iznosi najmanje 1,9 milijardi evra godišnje za zdravstvene sisteme zemalja zapadnog Balkana, i više od 3.000 prevremeno umrlih i 8.000 slučajeva oboljenja bronhitisa kod dece godišnje“, navodi se u saopštenju u kojem se poziva na podatke Energetske zajednice.

Kako navodi Nova stranka „ono što brine zemlje EU sa odgovornim vladama jeste da je uticaj zagađenja iz termoelektrana zapadnog Balkana utvrđen u Rumuniji, Mađarskoj, Grčkoj, Italiji, Nemačkoj, Bugarskoj i Austrija. Svetska zdravstvena organizacija ne poznaje termin „bezbedno“ ili „nisko“ zagađenje vazduha česticama, dok sumpor-dioksid definiše kao vrlo toksičan za ljude kada se udiše“.

„Čak i jednokratno izlaganje visokim koncentracijama može da izazove opasna zdravstvena stanja, kao što je astma. U atmosferi može da reaguje i formira takozvano sekundarno zagađenje čvrstim česticama, a na zagađenje vazduha u Srbiji u značajnoj meri utiču termoelektrane na ugalj“, navodi se u saopštenju.

Nova stranka je podsetila i da je protiv Srbije (zbog zagađenja iz termoelektrana) 15. januara pokrenut preliminarni postupak zbog nepoštovanja Direktive o velikim ložištima od strane Sekretarijata Energetske zajednice, organizacije čiji je Srbija član.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari