Nova vlada najduže za 15 dana 1Foto:FoNet Aleksandar Levajković

Parlament Srbije spreman je za sednicu na kojoj će biti birana vlada i mi ćemo odmah, u roku od tri dana od mandatarove odluke, zakazati sednicu, rekla je juče novinarima Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije.

Ona je ponovila da je mandatar izneo jasan odgovor kad će vlada biti formirana – kad se steknu uslovi, kad on bude spreman da iznese personalni sastav vlade i kad završi ekspoze.

Srbija, ipak, neće čekati septembar i poslednji rok za formiranje vlade i, kako tvrde u SNS, sve bi moglo da bude završeno u roku od najviše petnaestak dana. U tom roku mandatar za sastav vlade, pored redovnih obaveza, trebalo bi da obavi i niz drugih poslova vezanih za formiranje vlade. Jedan od tih poslova je i drugi krug konsultacija sa potencijalnim koalicionim partnerima, najverovatnije sa socijalistima Ivice Dačića i LDP Čedomira Jovanovića, a koji bi trebalo da uslede nakon Vučićeve posete Briselu i otvaranja poglavlja 23 i 24.

„Nakon tih konsultacija biće održane i sednice Predsedništva i Glavnog odbora Srpske napredne stranke na kojoj će mandatar upoznati stranačke kolege sa mogućim koalicionim partnerima, a potom i sa kandidatima za ministarske funkcije. To je uobičajena procedura koja, verujem, neće ni ovoga puta izostati“, kaže za Danas Goran Knežević, funkcioner SNS, i jedan od mogućih kandidata za ministra u Vučićevom kabinetu.

Na pitanje da li se priprema za funkciju ministra privrede od svog stranačkog kolege Željka Sertića, odgovora kroz smeh – „mnogo me pitate“.

„Za desetak dana trebalo bi da bude formirana vlada, tada će se znati kompletan personalni sastav i biće poznato da li ću i ja biti ministar u budućoj vladi. O personalnim rešenjima za sada nismo razgovarali, jer se čeka da premijer završi ekspoze i predloži članove svog kabineta“, kaže Knežević. Na pitanje da li će u slučaju da bude izabran napustiti mesto člana Odbora direktora NIS-a, on odgovora da je to obaveza.

Knežević, koji je iz Nemanjine 11 svojevremeno otišao zbog afere „alfatoksin“, čovek je od najvećeg poverenja premijera i lidera SNS Aleksandra Vučića, i trebalo bi da zameni odlazećeg ministra privrede Željka Sertića, koji će dobiti drugu ulogu u izvršnoj vlasti.

Knežević juče nije želeo da prejudicira ko će biti koalicioni partneri naprednjaka u naredne četiri godine. „Mi možemo sami na svim nivoima, ali ja lično volim da imamo što širi konsenzus. Sve dobre ideje, bez obzira od koga dolaze, treba saslušati, jer svima nam je cilj da Srbija ide u dobrom pravcu, ka evropskoj zajednici, ekonomskim reformama i boljem životu „, kaže Knežević. Na naše ponovljeno pitanje ko mu je bliži socijalisti ili LDP Čedomira Jovanovića, odgovara da koalicione partnere ne gleda lično, ni emotivno .

„Nemam neprijatelje, imam samo neistomišljenike. Sa socijalistima smo u koaliciji na pokrajinskom nivou, ali ne i svuda na lokalu, bili smo u koaliciji na republičkom nivou i jednostavno se znamo. Što se LDP tiče, sa njima se u većini stvari ne slažemo, ali koalicije se ne prave po jednom pitanju, već bi tu trebalo uklopiti više stvari, kako bi vlada funkcionisala. Premijer ima širu sliku o svemu i on će i odlučivati o svemu. On nema razloga za žurbu, jer u zemlji sve odlično funkcioniše“, kaže Knežević za Danas.

I Branislav Nedimović, funkcioner SNS i nezvanični kandidat za ministra poljoprivrede, juče nije želeo da spekuliše ko će naposletku biti koalicioni partneri naprednjaka na republičkom nivou.

– To izlazi iz mog delokruga odgovornosti. Kada razgovori sa budućim koalicionim partnerima budu završeni, time će se pozabaviti Predsedništvo i Glavni odbor Srpske napredne stranke, čiji sam član, kaže Nedimović za Danas. Na pitanje da li se priprema za preuzimanje resora poljoprivrede, ističe da je i on takve spekulacije čitao po novinama.

„Funkciju ministra poljoprivrede još mi niko nije ponudio i ni sa kim o tome nisam razgovarao. Ja sam sad u postupku konstituisanja izvršnih organa u Sremskoj Mitrovici i nisam se uopšte bavio tim temama“, kaže Nedimović za Danas.

Za razliku od Nedimovića Zorana Mihajlović, aktuelna ministarka saobraćaja i građevine i potpredsednica vlade, očekuje da nastavi posao koji je do sada radila.
„Rezultati tri resora koje vodim građanima su vidljivi: uveli smo elektronske građevinske dozvole, doneli Zakon o ozakonjenju, izgradili gotovo 100 km auto-puta, obnovili više od 200 km puteva i pruga. Pokrenuli smo pitanja prava žena, zaštite Roma… I ostalo je još toga da se završi“, rekla je MIhajlovićeva nedavno za Danas.

"Sigurna mesta"

Pored Mihajlovićeve, koja je jedan od sigurnih kandidata za ministarsko mesto, Vučić, saznajemo, neće menjati ni dosadašnje saradnike Nikolu Selakovića, koji će možda samo promeniti resor, ali ni Nebojšu Stefanovića, ministra policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari