Novaković: Čast mi je da me Vučićevo tužilaštvo i sud gone i osuđuju 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ/DS

„Čast mi je da me Vučićevo tužilaštvo goni, a Vučićev sud osuđuje. U suprotnom bih posumnjao u domete vlastitog političkog delovanja. Spreman sam da idem i u pritvor i zatvor, samo nisam spreman da ćutim i učinim bilo kakav gest kojim bih ograničavao svoj politički angažman. Kao i svi diktatorski režimi, ova vlast misli da opoziciju mogu zaplašiti kažnjavanjem i represijom. Naprotiv, neće nas pokolebati u nameri da branimo pravo na fizičko postojanje i slobodu“.

To kaže za Danas Borislav Novaković, predsednik pokrajinskog odbora Narodne stranke, komentarišući presudu od šest meseci zatvora ili dve godine uslovno, zbog incidenta u Vrbasu od pre tri godine, kada je pokušao da spreči hapšenje člana Narodne stranke.

Incident u Vrbasu dogodio se u septembru 2018. godine. Novaković je priveden zbog protivljenja opštinskoj odluci da se ukloni bašta kafića, čiji je neformalni suvlasnik bio Ognjen Vujičić iz Narodne stranke, iako je pravni zastupnik vlasnika, tada tvrdio, da su komunalni radnici bez ikakvog naloga krenuli da uklanjaju baštu.

Novaković kaže za naš list da je to što se dogodilo u Vrbasu samo povod za ovu osudu, a da je stvarni razlog njegovo delovanje u Novom Sadu i raskrinkavanje kriminalnih radnji vrha SNS.

„Ne postoji nijedan politički proces kojim ne upravlja Andrej Vučić. Naime, Andrej Vučić je stvarni gradonačelnik Novog Sada i on donosi sve bitne odluke u Novom Sadu i Vojvodini, a Zvonko Veselinović je čovek koji upravlja kriminalnom scenom Novog Sada. Njemu asistiraju u tome Marko Bosanac Boske, koji dobija ogromne poslove od svih institucija vlasti, i Slobodan Milutinović Snajper, okoreli kriminalac. U ovom trenutku Vučić i Veselinović terorišu Novi Sad i Vojvodinu, a to su mesta gde žive mirni ljudi, smerni i razboriti koji su navikli na visok nivo i pravne i političke kuture. Zato ovo iživljavanje tandema Vučić – Veselinović nad Novim Sadom i Vojvodinom mora da prestane“, napominje Novaković.

Predsednik pokrajinskog odbora Narodne stranke kaže da je eklatantan primer šta se događa na kriminalnoj sceni u Novom Sadu građevinska firma „Galens“. Ona je, kako kaže, pravi primer trgovine uticajem.

„Ta firma ima formalno dva vlasnika, jedan je Nebojša Petrić, vlasnik firme „Promis“, koja se bavi trgovinom đubriva, i iza koga neformalno stoje Andrej i Aleksandar Vučić. Drugi vlasnici su braća Bojan i Aleksandar Galić, iza kojih neformalno stoji politički uticaj Milorada Dodika. Danas imamo situaciju da „Galens“ u Novom Sadu dobija sve poslove, da se zbog te firme menjanju regulacioni planovi, spratnost, kvadratura, kubatura objekata. I to urbanističko iživljavanje nad Novim Sadom mora da prestane“, objašnjava Novaković.

On napominje da je ovom presudom njemu upućena poruka da je svako opoziciono delovanje kažnjivo, na posredan ili neposredan način i da bi bilo bolje da ćuti. Novaković kaže da ga presuda, međutim, neće ućutkati, niti će ga to pokolebati, već samo učvrstiti u uverenju da mora da se bori.

„Do danas sam bio žestoki kritičar, a od sada ću biti još žešći. Pošto je reč o zaprećenoj kazni zatvora od šest meseci, odnosno uslovno dve godine, pokušavaju da kod mene izazovu psihozu opreza, da pazim šta govorim i radim u naredne dve godine, jer svaki moj gest mogu da pretvore u krivično delo i da uslovna kazna postane faktička. Apsolutno neću prihvatiti tu atmosferu straha zbog činjenice da uslovna kazna može biti pretvorena u zatvorsku. Spreman sam da idem u zatvor, samo nisam spreman da ćutim i ograničavam svoj politički angažman“, navodi sagovornik Danasa.

On ovu presudu povezuje i sa nedavnim događajem kada je, na poziv Aleksandra Vučića „da dođu da ga linčuju ako smeju“, zajedno sa čelnicima Narodne stranke otišao u Predsedništvo Srbije, gde je došlo do žestokog verbalnog okršaja koji je pretio da preraste i u fizički obračun. Ovo je, kako Novaković kaže, „prva odmazda“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića nakon događaja u Predsedništvu.

„Pošto je skinuta maska superiornosti, koju režimski mediji pokušavaju da stave na Vučića, stavljen je u pogon izvršni organ SNS, a to je pravosuđe u Srbiji. Ovo bi verovatno trebalo da nas uplaši i da razmislimo da li je pametno da radimo to što radimo, ali za nas ovo nije ništa više osim podsticaja da još više, oštrije i žustrije nastupamo svuda gde je neophodno da zaštitimo građane Srbije“, kaže lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, situaciju sa presudom objašnjava rečima „imperija uzvraća udarac, ali svaka imperija ima rok trajanja, pa i ova naprednjačka“.

U Narodnoj stranci kažu i da je zanimljivo da je sudija u delikatnom procesu koji traje tri godine, presudu doneo nakon samo 15 minuta. Priznaju da nije napravio procesnu grešku, ali da sve ukazuje da je reč o politički montiranom procesu.

„To je prvostepena presuda. Mi ćemo se žaliti na apelaciji“, poručuje na kraju Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari