Novaković: Veliki gradonačelnici grade, a mali ruše 1Borislav Novaković Foto: N1

Bivši gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković poručio je da „veliki gradonačelnici grade, a mali ruše“, komentarišući izjavu aktuelnog gradonačelnika Miloša Vučevića da bi trebalo srušiti SPENS.

On je naveo da Vučević „očito pripada drugoj kategoriji“ i dodao da je njegova izjava šokirala novosadsku javnost.

„Zašto bi trebalo rušiti arhitektonski biser Novog Sada? Kako je moguće rušiti SPENS, kao deo urbanog i sportskog identiteta ovoga grada, a da pritom ne osakatite Novi Sad? Zašto bi trebalo rušiti veliki i višefunkcionalni sportski centar, a zauzvrat sagraditi mali i jednodimenzionalni? Zašto je veliki nepraktičan i skup, a mali će biti „funkcionalniji, ekonomičniji i efikasniji?“, izjavio je Novaković.

Ocenio je da je Vučević ovom izjavom narušio dignitet grada koji vodi. Kako on smatra, posao gradonačelnika je da poštuje, čuva i neguje ono što je nasledio od prethodnika i trudi se da sagradi nešto novo.

„Naprotiv, naprednjački gradonačelnici ruše od Savamale do SPENS-a, a grade kafanu na Pančićevom vrhu i Beograd na vodi“, izjavio je on.

Ono što, prema njegovom mišljenju, stoji iza ove skandalozne ideje, jeste komercijalni interes koji bi se dobio gradnjom manjeg objekta, jer bi time bilo ostavljeno „okolnog prostora“.

„Dakle, namera je da se rušenjem SPENS-a oslobodi ‘višak’ građevinskog zemljišta za nove ekonomske marifetluke. Sportski i arhitektonski biser Novog Sada treba po Vučeviću da strada da bi se gradili ‘komercijalniji’ sadržaji“, izjavio je Novaković.

On je naveo da smisao gradnje sportskih objekata „nije da proizvode profit nego da budu dostupni svim građanima – što SPENS i jeste“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari