Novo pregrupisavanje unutar Udružene opozicije Srbije ili raskol? 1Foto: Beta/Branislav Božić

Stranka slobode i pravde, sindikat Sloga i Pokret za preokret formiraće ove nedelje svoj odbornički klub u Skupštini grada Beograda.

Za Narodnu stranku ovo je neprijatno iznenađenje i i oni najavljuju formiranje svoje odborničke grupe.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, NS i SSP nisu uspeli da se usaglase oko poslovnika za rad odborničke grupe u glavnom gradu.

Peđa Mitrović, član Predsedništva SSP, najavio je juče da će tokom ove nedelje 13 odbornika iz Stranke slobode i pravde, Pokreta za preokret i Sloge formirati novu odborničku grupu.

– Nakon malo dužih dogovora sa Narodnom strankom još uvek nismo našli zajednički jezik oko tehničkih načina funkcionisanja zato smo mi odlučili da formiramo naš klub u koji će Narodna stranka u svakom trenutku biti pozvana i dobrodošla da se dogovorimo oko daljeg načina rada. Misija i vizija naše odborničke grupe ostaje ista. Tokom nedelje ćemo podneti obaveštenje Skupštini Beograda o formiranju odborničkog kluba – rekao je Mitrović.

Na pitanje o tome koje su to tehničke stvari oko kojih se nisu složili sa Narodnom strankom, Mitrović kaže da su to su tehničke stvari o procesu odlučivanja unutar odborničke grupe, o tome kako se javno istupa.

– To nisu nikakve suštinske razlike u pogledu toga šta mi u Beogradu želimo da ostvarimo. Sa Narodnom strankom smo radili dobro i zaista nema razloga da ne nastavimo tu saradnju. Pregovori su se razvukli a mi smo osećali odgovornost prema građanima koji su glasali za nas da odblokiramo rad naše grupe – objasnio je Mitrović.

Predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović za Danas pojašnjava tehničke razloge.

– Znam da razgovori traju već neko vreme, ali koliko mi je poznato problem je nastao oko načina funkcionisanja odborničke grupe. Ko će kada nastupati u javnosti, ovlašćenja šefa i zamenika šefa odborničke grupe i sl. Više tehničke stvari. Moje mišljenje je da je ovo dobar potez jer ako nešto ne funkcioniše i ne može se popraviti onda je bolje da svako krene svojim putem. Ja sam bio za to još odmah nakon raspada Saveza za Srbiju. Većina je smatrala da treba pregovarati. Nije uspelo i to je to – kaže Veselinović.

S druge strane, Marina Lipovac Tanasković, odbonica NS u Skupštini grada, za naš list kaže da je ovakav razvoj situacije za Narodnu stranku neprijatno iznenađenje.

– Obavešteni smo da će odbornici SSP danas formirati svoju odborničku grupu u Beogradu tek sinoć (nedelja uveče, prim. aut.) oko ponoći. Narodna stranka nema svoju odborničku grupu, jedina kojoj smo ikada pripadali je bila zajednička odbornička grupa SZS, koja posle ove odluke očigledno više ne postoji. U okviru Udružene opozicije Srbije vođeni su razgovori o preformiranju ove odborničke grupe u odborničku grupu sa istim imenom – UOPS. Narodna stranka je insistirala na usaglašavanju principa kojim bi se garantovalo sprečavanje zloupotreba, otimanje odbornika, podrivanje partnerskih organizacija i drugi problemi koji su se nažalost ispoljavali u SZS-u. Za Narodnu to nisu bile tehničke stvari nego ozbiljna politička pitanja u cilju boljeg doprinosa uspostavljanju odnosa. Sada nam je jasno da za SSP ovi principi nisu bili prioritet ili prihvatljivi – navodi Lipovac Tanasković.

Kako dodaje, nakon ovoga NS je prinuđena da formira svoju odborničku grupu u Skupštini grada i to će, kako kaže, uraditi uskoro.

– Naglašavamo, da i pored ovakvog gesta, ostajemo otvoreni za saradnju sa novonastalim udruženjem, ukoliko ta saradnja podrazumeva zajedničke napore onih koji su održali reč datu građanima i bojkotovali lažne izbore 21. juna – zaključuje naša sagovornica.

Neslaganje i čini se neka vrsta nepoverenja između SSP Dragana Đilasa i NS Vuka Jeremića datiraju još od letos kada je član NS Nikola Jovanović istupio iz te partije nazadovoljan njenom odlukom da izađe iz odborničkog kluba SZS u Skupštini Beograda.

Novo pregrupisavanje unutar Udružene opozicije Srbije ili raskol? 2

Mediji su pisali da će Jovanović preći u SSP, ali se to do danas, bar zvanično, nije dogodilo.

Ubrzo posle ovog njegovog istupanja, Savez za Srbiju kao organizacija opozicionih stranaka prestao je da postoji, i nastao je labaviji savez pod imenom Udružena opozicija Srbije.

Navodno, još tada su počeli razgovori unutar UOPS oko načina funkcionisanja odborničke grupe u Beogradu.

Kako nam je reklo više učesnika tih razgovora, NS je tražila da se usvoji poslovnik o radu odborničkog kluba koji do tada nije postojao.

Naši sagovonici navode da su i NS i SSP dali svoje predloge poslovnika ali dogovor oko jedinstvenog teksta nije postignut.

Zatim se pisanje kompromisnog predloga prepustilo Janku Veselinoviću, predsedniku Pokreta za preokret, ali ni njegov predlog NS nije prihvatila.

Posle toga poslovnik o radu je napisao Đorđe Vukadinović, urednik NSPM, ali ni on nije prihvaćen.

Vuletić: Formiranje kolona važno za beogradske izbore

„Pregrupisavanje opozicije u redovima odbornika Skupštine Beograda je priprema za beogradske izbore i mislim da je jako dobro da opozicija kroz dve ili tri kolone vrši pritisak, jedino tako je moguće smeniti ovu nakaradnu vlast“, rekao je za Danas Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, po završetku sednice Skupštine Beograda.

GDF ima pet odbornika u Skupštini Beograda, izabranih na listi Dragana Đilasa 2018. u međuvremenu je postao je deo novog bloka, u kome su i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i Ne davimo Beograd, što Vuletić pominje kao jednu od važnih promena na strani opozcije u pripremi za beogradske izbore.

Uoči početka sednice Skupštine Beograda koja se zbog epidemioloških mera održala u Sava centru, aktivisti Dveri juče su razvili transparent „Vesiću, odlazi“ i govorili o lažnim obećanjima gradskih čelnika. Dok je opozicija pokušavala da se obrati medijima, opstrukcije je sve vreme upućivao Sima Spasić, predsednik Udruženja prognanih i nestalih sa KiM, koji je izneo transparent na kome targetira i nezavisne medije među kojima je i pomenut i Danas. Tokom same sednice zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kao i odbornik SNS Nebojša Bakarec, komentarisali su Dragana Đilasa iako on nije prisustvovao sednici obzirom da njegova odbornička grupa još uvek bojkotuje rad Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari