NURDOR: Nedopustive posete državnih funkcionera 1Foto: Nurdor (arhiva)

Nakon posete državnih funkcionera odeljenju dečje hemato-onkologije Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, oglasilo se Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

U saopštenju se navodi da NURDOR smatra svojom obavezom da skrene pažnju i upozori na svaku situaciju u kojoj se ne vodi računa o ovim uslovima i ugrožava život dece obolele od malignih bolesti.

Podseća se da su posete svim odeljenjima dečje hemato-onkologije, usled epidemije, već nedelju dana najstrože zabranjene. „Na odeljenja u posetu ne mogu otići najbliža porodica, psiholozi, socijalni radnici, dakle osobe čija je uloga važna u procesu lečenja. Razlozi za ovo su i više nego opravdani, s obzirom da su deca obolela od raka veoma oslabljenog imuniteta i da bi i najmanji kontakt sa bilo kakvim virusom mogao biti rizičan do mere da ugrozi život malih pacijenata“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je apsolutno nedopustivo da se ova pravila zanemaruju iz bilo kojih razloga.

„Ulazak na odeljenje pedijatrijske hemato-onkologije u vreme kada je to strogo zabranjeno, u sobe pacijenata, od strane više osoba bez bilo kakve adekvatne zaštite, bez maske i sa otvorenim kontaktom – dakle mimo svih medicinskih standarda – direktno ugrožava život dece koja se leče. Nezamislivo je da bilo ko u njihove sobe uvodi foto-reportere i to pored upozorenja prisutnog lekara da se tamo ne ulazi. Ne smemo i ne želimo da zamišljamo moguće posledice ovakve nemarnosti“, saopšteno je.

NURDOR navodi da ne želi da ulazi u paušalne ocene toga koji su motivi posete „organizovane na ovako nemaran način“. „Država i nosioci državnih funkcija ne bi smeli nikada i ni na koji način da dovode u opasnost živote dece, pa ni iz najboljih mogućih namera“, piše u saopštenju.

U vezi sa navodima kojima je pokušano da se ovakva nemarnost opravda – da se radi o deci čija je prognoza krajnje neizvesna – ovakvu izjavu NURDOR smatra „krajnje neodgovornom“.

„Pre svega, procenat izlečenja malignih bolesti kod dece je iznad 70 odsto. Na drugom mestu, odmah nakon adekvatne medicinske terapije, neizmerno je važan pozitivan pristup okoline i društvene zajednice, pružanje podrške i vera u izlečenje. Od ljudi sa odgovornih funkcija ne smeju dolaziti izjave poput ove, koje sugerišu da bilo šta potencijalno predstavlja ispunjenje poslednje želje detetu – pa ni to da vidi bilo kog političara“, navodi NURDOR.

Dodaje se da je, dokle god traje lečenje, apsolutno neophodno poštovati sve medicinske standarde u svakom trenutku i pružiti deci i roditeljima svaku vrstu podrške i ohrabrenja. NURDOR, koji već 15 godina ima misiju unapređenja uslova lečenja i života dece obolele od raka, pozdravlja odluku države da uloži 263 miliona dinara iz javnih sredstava u rekonstrukciju sterilnog bloka na hemato-onkološkom odeljenju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari