NVO traže pomoć EU jer je vlast okrenula leđa evropskoj orijentaciji 1Foto: Beta/AP/Virginia Mayo

 Grupa nevladinih organizacija Srbije uputila je apel Savetu Evropske unije i Evropskoj komisiji povodom Samita EU o Zapadnom Balkanu, u kojem kaže da je državni vrh Srbije tokom epidemije „otvoreno okrenuo leđa evropskoj orijentaciji“, te NVO traže pomoć u očuvanju parlamentarizma i demokratije.

U apelu koji su potpisali Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za regionalizam, kao i pisci, profesori, novinari, ocenjeno je da je Srbija pandemiju dočekala nespremna, te je „zbog urušenog zdravstvenog sistema“ pribegla „najrigoroznijim merama izolacije na Starom kontinentu“.

„U Srbiji se uočava jačanje latentne opasnosti po demokratiju, vladavinu prava i univerzalne ljudske vrednosti. Autoritarna država, nacionalistička politika i centralizovano odlučivanje u rukama jednog čoveka, pokazali su još jednom sve svoje mane“, piše u tekstu.

„Bez obzira na opravdanost neophodnih mera, postoji opasnost da će se suspendovanje demokratije i ljudskih prava tokom epidemije dugoročno učvrstiti, što može da dovede u pitanje opstanak tek začetih demokratskih institucija u Srbiji“ navedeno je u apelu pred planirani samit koji bi trebalo da bude 6. maja u Zagrebu.

Zbog „nedostatka unutrašnjeg demokratskog potencijala“, grupa NVO i intelektualaca u apelu traži „ofanzivan angažman“ EU i njenih članica u podršci zahtevima proevropskih i demokratskih snaga da se u Srbiju vrati parlametarizam i da Skupština povrati svoju fukciju nadzora nad radom izvršne vlasti i predsednika Republike.

U apelu se od EU traži da „snažno podrži progresivne reformske snage poput nove klase preduzetnika i profesionalnih udruženja u obrazovanju, kulturi, nauci, zdravstvu, kao i onaj deo civilnog sektora koji decenijama promoviše evropske vrednosti i prioritet članstva Srbije u EU“.

Od EU se traži da zahteva poštovanje slobode medija u Srbiji i „pruži adekvatnu podršku svim institucijama koje gradjane obaveštavaju o vrednostima i značaju EU za razvoj demokratije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari