NVO traže smenjivanje Martinovića zbog poziva na nasilje nad kritičarima vlasti 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Više organizacija civilnog društva zatražilo je danas smenu šefa poslanika SNS Aleksandra Martinovića sa mesta predsednika Administrativnog odbora Skupštine Srbije posle izjave u parlamentu da će svako ko kritikuje vlast biti „prebijen u džaku“.

NVO su od predsednika Skupštin Srbije Ivice Dačića zatražile da sankcioniše Martinovića zbog „drastičnog kršenja Kodeska ponašanja poslanika“.

„Martinović je 11. marta na redovnom zasedanju pretio da će svako ko kritikuje vlast biti ‘prebijen u džaku’, time otvoreno pozivajući na nasilje. Tim pretnjama još jednom je pokazao da nije dostojan da obavlja funkciju predsednika skupštinskog Odbora, koji bi upravo trebalo da odlučuje o slučajevima kršenja Kodeksa o ponašanju poslanika“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da takvo ponašanje „udaljava Srbiju i njene gradjane od ispunjavanja elementarnih kriterijuma za članstvo u EU, što je deklarativni strateški cilj Vlade“.

Saopštenje su potpisale organizacije civilnog društva okupljene u radnim grupama Nacionalnog konventa o EU za poglavlja 23 i 24 i u medjusektorskim grupama za političke kriterijume i za slobodu izražavanja i medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari