Obe strane zainteresovane za saradnju 1Foto: DSS

Prvi susret predsednika Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića sa liderima opozicionog Saveza za Srbiju osnova je za dalju saradnju, odnosno priključenje DSS ovom bloku.

Međutim, još nije poznato kada će se DSS i zvanično izjasniti o ulasku u ovaj blok. Ni u DSS nismo dobili precizan odgovor na to pitanje. Kako nam je rečeno, ovo su prvi zvanični kontakti i videće se kako će ići dalje.

Jovanović je u sredu na Zlatiboru prvi put razgovarao sa liderima Saveza i kako je rekao za naš list, najviše su ga zanimale tačke programa ovog saveza koje se odnose na Kosovo, ali i ciljevi daljeg rada. U DSS kažu da je prilikom susreta, odnosno prvog razgovora, bilo više reči o upoznavanju nego o nečem drugom, ali da deluje da postoji obostrano interesovanje za saradnju. „Stav o Kosovu onako kako je predstavljen deluje prihvatljivo, ali ćemo moći da se preciznije odredimo o tome ako i kada budemo imali tekst kao takav. Slaganje o drugim temama kao što je sloboda medija, izborni uslovi, politički pluralizam je neupitno“, navode u DSS.

Da je Savez otvoren za stranku na čijem je čelu nekad bio Vojislav Koštunica, potvrđuje i Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije, i domaćin sastanka u sredu, i sam jedno od „novijih pojačanja“ ovog bloka.

On za naš list kaže da se vrlo brzo očekuje i Miloš Jovanović u Savezu. Iako se to do sada nije glasno pominjalo, i Stamatović, koji obavlja funkciju predsednika opštine Čajetina, priključuje se bloku čiji je idejni tvorac Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda. Stamatović kaže da „samo udružena opozicija ima šanse za uspeh na izborima i u borbi protiv diktatorskog režima“. „Zdrava Srbija je od početka učestvovala u formiranju saveza. Na Zlatiboru su usaglašeni principi delovanja, pravila i budući planovi“, kratko kaže Stamatović.

Kako su već pisali mediji, očekuje se da Savez bude registrovan do kraja ovog meseca, jer su neophodna dokumenta već gotova, a postignuta je saglasnost i oko tridesetak tačaka programa. Kako je rekao Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, buduće članice SZS, jedna od tačaka programa oko koje su se svi složili je i oštro suprotstavljanje pravno-obavezujućem sporazumu sa Prištinom koji će Kosovu omogućiti stolicu u UN.

Javnosti zasad poznate članice SZS, koji bi, prema najavama, trebalo da okuplja, osim partija i pokreta i pojedinaca su Levica Srbije, sindikat Sloga, Pokret za preokret, Zajedno za Srbiju, DS, Narodna stranka i najverovatnije pokret Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari