Foto: DSS

Međutim, još nije poznato kada će se DSS i zvanično izjasniti o ulasku u ovaj blok. Ni u DSS nismo dobili precizan odgovor na to pitanje. Kako nam je rečeno, ovo su prvi zvanični kontakti i videće se kako će ići dalje.

Jovanović je u sredu na Zlatiboru prvi put razgovarao sa liderima Saveza i kako je rekao za naš list, najviše su ga zanimale tačke programa ovog saveza koje se odnose na Kosovo, ali i ciljevi daljeg rada. U DSS kažu da je prilikom susreta, odnosno prvog razgovora, bilo više reči o upoznavanju nego o nečem drugom, ali da deluje da postoji obostrano interesovanje za saradnju. „Stav o Kosovu onako kako je predstavljen deluje prihvatljivo, ali ćemo moći da se preciznije odredimo o tome ako i kada budemo imali tekst kao takav. Slaganje o drugim temama kao što je sloboda medija, izborni uslovi, politički pluralizam je neupitno“, navode u DSS.

Da je Savez otvoren za stranku na čijem je čelu nekad bio Vojislav Koštunica, potvrđuje i Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije, i domaćin sastanka u sredu, i sam jedno od „novijih pojačanja“ ovog bloka.

On za naš list kaže da se vrlo brzo očekuje i Miloš Jovanović u Savezu. Iako se to do sada nije glasno pominjalo, i Stamatović, koji obavlja funkciju predsednika opštine Čajetina, priključuje se bloku čiji je idejni tvorac Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda. Stamatović kaže da „samo udružena opozicija ima šanse za uspeh na izborima i u borbi protiv diktatorskog režima“. „Zdrava Srbija je od početka učestvovala u formiranju saveza. Na Zlatiboru su usaglašeni principi delovanja, pravila i budući planovi“, kratko kaže Stamatović.

Kako su već pisali mediji, očekuje se da Savez bude registrovan do kraja ovog meseca, jer su neophodna dokumenta već gotova, a postignuta je saglasnost i oko tridesetak tačaka programa. Kako je rekao Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, buduće članice SZS, jedna od tačaka programa oko koje su se svi složili je i oštro suprotstavljanje pravno-obavezujućem sporazumu sa Prištinom koji će Kosovu omogućiti stolicu u UN.

Javnosti zasad poznate članice SZS, koji bi, prema najavama, trebalo da okuplja, osim partija i pokreta i pojedinaca su Levica Srbije, sindikat Sloga, Pokret za preokret, Zajedno za Srbiju, DS, Narodna stranka i najverovatnije pokret Dveri.