Obradović: Direktan dijalog da počne što pre 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Dok Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, očekuje da u junu počne ozbiljan dijalog o poboljšanju izbornih uslova uz posredovanje članova Evropskog parlamenta, predsednik Dveri Boško Obradović smatra da taj dijalog treba da bude završen u junu.

Đilas je to rekao nakon što je juče razgovarao sa poslanicima iz EP, dok će Obradović sa njima danas razgovarati. Osim lidera Dveri na konsultacije sa poslanicima iz EP o budućem međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima danas ide i delegacija koju predvodi Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

Uz Đilasa, jučerašnjim onlajn konsultacijama o temama i dinamici budućih razgovora prisustvovali su predsednici još pet proevropskih stranaka, DS – Zoran Lutovac, PSG – Pavle Grbović, ZZS – Nebojša Zelenović, PZP – Janko Veselinović i član Političkog saveta Ne davimo Beograd Đorđe Pavićević.

Osim njih, na konsultacije su došli i lideri drugog bloka opozicionih organizacija, SDS Boris Tadić i Nove stranke Aris Movsesijan. Ova grupacija je prema izjavama uoči sastanka insistirala na postizanju slobode medija.

Đilas je u izjavi za televiziju N1 nakon sastanka rekao da je on prošao u konstruktivnoj atmosferi i da su poslanicima EP iznete sve analize koje pokazuju stanje i atmosferu u Srbiji i šta se dešava sa onima koji ne misle kao vlast, kao i da se očekuju suštinske promene u medijskoj slici s naglaskom na RTS, REM i pritiscima na birače. Uz to, on je naveo i da je potrebno dodeliti slobodnu nacionalnu frekvenciju.

– Izneli smo i konkretne prigovore na paralelni dijalog. Na evropskim poslanicima je da li će dozvoliti ponašanje režima koje se može nazvati ismevanjem. Ali mi nećemo dozvoliti ismevanje. Da mi sedimo ovde a da Aleksandar Vučić u isto vreme na Pinku iznosi laži. To nećemo dozvoliti – naveo je on.

Upitan za rokove za ispunjavanje predloga i početak dijaloga, on kaže da se očekuje da bi u junu poslanici iz EP mogli da putuju i dođu u Beograd, što bi olakšalo razgovore, te da bi tada mogao da bude načinjen pomak, tokom leta da se završi sve, a od jeseni da se postave rokovi od šest ili devet meseci za primenu dogovorenog. Juče su mediji nezvanično preneli da je dat rok da novi urednici RTS treba da budu postavljeni do prvog oktobra ili će ponovo biti bojkota grupacije proevropskih stranaka.

Drugačije dinamiku vidi lider Dveri. Boško Obradović najavljuje da će danas uputiti zahtev delegaciji EP za hitnim početkom direktnog dijaloga između vlasti i bojkot opozicije, kao i da taj dijalog bude završen u junu da bi ostalo šest ili devet meseci za ispunjenje uslova da prvi sledeći izbori budu zaista slobodni i pošteni.

– Tema svih tema u tim budućim pregovorima je sloboda medija i sve ostalo za mene je drugostepeno. Poenta nije samo u ravnopravnim medijskim uslovima u mesec dana trajanja izborne kampanje već u kompletnom predizbornom periodu. Ovo se posebno odnosi na javne medijske servise i televizije sa nacionalnom frekvencijom, i na tome ću insistirati. Konačno, tražiću garancije da će ono što se dogovorimo biti zaista primenjeno. To nije moguće bez učešća opozicije u nekom prelaznom radnom telu koje bi kontrolisalo kompletan predizborni i izborni proces – kaže Obradović odgovarajući na pitanje šta će poručiti posrednicima iz EP (Tanji Fajon, Vladimiru Bilčiku, Eduardu Kukanu i Knutu Flekenštajnu).

Delegacija EP će 7. maja razgovarati sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, kojem će preneti rezultate konsultacija koje su imali sa vanparlamentarnom opozicijom tokom ove nedelje, i sa strankama iz parlamenta. Tada se očekuje odluka o dinamici, temama i formatu budućeg dijaloga vlasti i opozicije uz strano posredovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari