Obradović: Formiraćemo novu grupu Dveri, ali u Slobodnoj zoni Beograd 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Poslanička grupa Dveri više ne postoji u Skupštini Srbije, jer su iz njega istupili Srđan Nogo i Zoran Radojičić,a ranije je iz tog poslaničkog kluba izašao i Miladin Ševarlić.

Da je poslanička grupa zvanično rasformirana navodi se i na sajtu parlamenta na kome su Dverjani , Marija Janjušević, Dragan Vesović, Ivan Kostić i Boško Obradović navedeni kao poslanici koji ne pripadaju ni jednom poslaničkom klubu.

“Drago mi je ako smo pred vaskršnje praznike obradovali kolege iz vladajućih stranaka . Naravno da poslanici Dveri nastavljaju svoj rad i sa svim svojim poslaničkim aktivnostima i nastavljamo bojkot parlamenata od lokalnih do republičkog . Trenutno se ne bavimo formiranjem novog poslaničkog kluba u Narodnoj skupštini, ali nije isključeno da će do toga doći u dogovoru sa drugim kolegama iz opozicionih redova. Sada nas čeka nešto mnogo važnije, a to su protesti 24. i 27. aprila, kao i formiranje Slobodne zone u Beogradu 4. maja. Formiraćemo novu grupu Dveri, ali ne u Narodnom parlamentu, već 4. maja u Slobodnoj zoni u Beogradu”, kaže Boško Obradović, lider Dveri

On dodaje da će tada zasedati i paralelni, Narodni parlament na otvorenom i tamo će biti i svi narodni poslanici Dveri u svakodnevnoj komunikaciji sa građanima.

Obradović navodi da su poslanici Srđan Nogo i Zoran Radojičić odavno krenuli svojim samostalnim političkim putem, tako da je to ovim njihovim prelaskom u samostalne poslanike samo formalizovano.

Srpski pokret Dveri ima četiri narodna poslanika u republičkoj skupštini i oni poštuju odliku ujedinjene opozicije iz Sporazuma sa narodom o napuštanju svih skupštinskog zasedanja od republičkog, preko pokrajinskog, do lokalnog nivoa. Fokus svih naših poslaničkih aktivnosti je na obilasku Srbije, razgovoru sa građanima i učestvovanju u uličnim protestima protiv vlasti.

Poslanik Srđan Nogo izbačen je iz Dveri pre dva meseca zbog, kako je navedeno, „kontinuirаnog delovаnjа suprotno donetim odlukаmа nаjviših orgаnа Pokretа“, čime je grubo prekršio Stаtut.Disciplinskа komisijа zаključilа je dа su delovаnje Srđаnа Nogа i rаdnje koje je preduzimаo u bliskoj prošlosti „ozbiljno ugrozile ugled Pokretа, urušile osnovne progrаmske ideje i bile suprotne odlukаmа nаjviših orgаnа Pokretа“.

Nogo za Danas kaže da poslanička grupa Dveri praktično ne postoji od momenta kada je su on i Radojičić isključeni iz stranke do danas nije izašao iz poslaničkog kluba jer je opozicija bojkotovala parlament . On , međutim navodi da kako sad izgledaju stvari opozicija će se u maju vratiti u Skupštinu.

„Sve je to jedno veliko foliranje oni će se u maju vratiti, pa ne bi Dragan Djilas pravio poslanički klub da nema izbor biće u redovnom terminu i zato se u maju ubacuje Kosovo kao pokrivalica za povratak opozicije“, ocenjuje Nogo za Danas i dodaje da nije hteo da ga događaji zatiču i da je zato sa Radojičićem odlučio da formalizuje isključenje i izađe iz poslaničke grupe Dveri koja time prestaje da postoji . On kaže da ne želi da se dovodi u vezu sa svim tim političkim igrarijama i zamajavanjima u kojima učestvuje Vučić i SzS. “Ostrajemo na političkoj ideji zbog koje smo izabrani kao narodni poslanici i ne želimo da budemo deo predstave ovog sistema koji uništava našu državu “ , navodi Nogo.

Zoran Radojičić izbačen početkom aprila uz obrazloženje da je „delovao u okviru frakcije radi preuzimanja stranke mimo procedure koja je propisana Statutom“. Radojičić je po izbacivanju iz stranke rekao da ga niko nije zvao na sednicu na kojoj se govorilo o njegovom izbacivanju, iako je i sam član Predsedništva Dveri. Kazao je da je i više nego očigledno da je cilj da se iz pokreta isključe svi koji ne misle kao Boško Obradović pre unutarstranačkih izbora u junu.

Razlika između samostalnih poslanika i poslanika koji su članovi neke od poslaničkih grupa jeste u vremenu za raspravu na plenarnim sednicama. Samostalni poslanici imaju pravo da govore svako po jednom, do pet minuta, nemaju pravo da budu članovi skupštinskih odbora sa pravom glasa, dok poslanici koji su deo poslaničke grupe imaju više vremena za raspavu o zakonu, a dobijaju i mogućnost da svakog utorka i četvrtka postavljaju pitanja vladi.

Prema Poslovniku Narodne skupštine, poslaničku grupu može formirati najmanje pet poslanika iste ili različitih stranaka, koji ne mogu istovremeno biti članovi i nekog drugog kluba.

Da se poslanički klub Dveri raspao obelodanio je juče Vladimir Orlić, zamenik šefa SNS tokom rasprave, navodeći da se Zoran Radojičić otvorenim pismom obratio članovima Dveri tvrdeći da se u tom Pokretu ćuti na finansijske malverzacije i ozbiljan kriminal. “Niko u Dverima ne zna stvarne tokove novca. Finansije Dveri kriju se od države i od članova i od funkcionera stranke “, rekao je Orlić, citirajući otvoreno pismo Radojičića.

Prepirka Obradovića i Markovića
Dok se Obradović obraćao novinarima u parlamentu, sa skupštinskog balkona mu je dobacivao Aleksandar Marković, poslanik Srpske napredne stranke. Lider Dveri je konstatovao da je Marković pravi dokaz i primer fašističke batinaške falange Srpske napredne stranke, primer da oni ne mogu da istrpe bilo kakvo drugačije mišljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari