Obradović: Idemo na razgovore i sa Evropljanima i sa Dačićem 1BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Predsednik Dveri Boško Obradović prihvatio je poziv Ivice Dačića, predsednika Skupštine, da učestvuje na sutrašnjem (sreda) sastanku predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima ali bez posrednika iz Evropskog parlamenta.

Osim Dveri, učešće su najavili i DSS-POKS, SRS, DJB, i SPAS Aleksandra Šapića. Očekuje se i dolazak predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića.

„Na poziv koji smo dobili od Delegacije EU u Beogradu da se 5. ili 6. maja sastanemo sa delegacijom EP koja će biti posrednik u dijalogu između vlasti i opozicije u Srbiji odgovorili smo potvrdno. Na sinoćnoj sednici Predsedništva Srpskog pokreta Dveri takođe je odlučeno da se prihvati poziv predsednika Narodne skupštine za direktan dijalog između vlasti i opozicije koji počinje u sredu, 28. aprila, bez međunarodnih posrednika“, naveo je Obradović juče na pres-konferenciji dodajući da je odluka doneta većinom glasova.

Pre odluke o odlasku na sastanak, Obradović je krajem prošle nedelje objavio da je u Skupštini bez prisustva medija razgovarao sa Dačićem o dijalogu o izbornim uslovima. A juče na konferenciji za medije Obradović je naveo i da smatra da Dačić na razgovore u sredu treba da pozove i ostale partije iz bojkot opozicije, odnosno one koji su na izborima učestvovali kao i one koji su izbore osporili.

Prema našim saznanjima, nijedna partija iz bojkot bloka nije raspoložena da razgovara sa Dačićem i Vučićem bez posrednika iz EP.

Politikolog Boban Stojanović za Danas podseća da su Dveri prošle nedelje uputile zahtev za formatom dijaloga, koji i on smatra smislenim i potrebnim, a koji podrazumeva da se uz posredovanje EU s jedne strane pregovora nađu političari vlasti (Vučić/Dačić/Šapić), a s druge strane političari bojkot opozicije (Lutovac, Đilas, Jeremić i upravo Obradović).

– Pošto i Vučić zna da to jeste format koji može doneti neke rezultate, siguran sam da je u dogovoru sa Dačićem sada rešio da Dveri pozove na ovaj drugi deo pregovora gde će i on biti prisutan, verovatno da bi se Dveri osetile kao da su deo tih pravih pregovora. I naravno da jesu zadnje namere jer žele da na taj način dodatno razjedine bojkot opoziciju i da smanje uticaj posrednika iz EU, smatra Stojanović.

Sociolog Dario Hajrić ukazuje na to da SPS gubi birače od 2012. naovamo, a kao nepotrebni partner sa sve manjim komadićem vlasti gubi i poentu postojanja.

– Tako da ovo može biti Dačićev pokušaj da kao medijator zadrži relevantnost. Što se Dveri tiče, one su učestvovale i u prošlim neuspelim pregovorima, tako da ne postoji razlog da se ne odazovu i sada. Time ujedno drugim strankama potvrđuju svoj značaj u okviru opozicije – navodi Hajrić.

Prema njegovim rečima, najveći problem s pregovorima nije u tome da li će biti posrednika iz EU ili ne, nego ono oko čega se oni uopšte vode, a to je mogućnost da izborni proces bude iole legitiman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari