Obradović: Ministar zdravlja dobio prevelika ovlašćenja 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Poslanici Narodne skupštine usvojili su u četvrtak uveče izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a na društvenim mrežama najviše su ovaj zakon kritikovali vanparlamentarna stranka Dveri i vanparlamentarno udruženje Dosta je bilo, odnosno njihovi lideri Boško Obradović i Saša Radulović.

Boško Obradović napisao je na svom Tviter nalogu u četvrtak da na osnovu izmena Zakona ministar zdravlja uredbom propisuje obaveznu vakcinaciju, a građani se kažnjavaju od 50-150.000 dinara ako ne žele da prime obaveznu vakcinu, uz ocenu da je to nedopustivo.

– Ovim izmenama se daju mnogo veća ovlašćenja komunalnim inspektorima i milicajcima da kažnjavaju građane, a povećavaju se zakonske mogućnosti za zatvaranje građana u izolaciju i karantin, što sve može biti predmet ogromnih zloupotreba jedne diktatorske vlasti – napisao je Obradović.

On je dodao da novim izmenama ministar zdravlja dobija ogromna nova ovlašćenja: da zabranjuje javna okupljanja i putovanja, ograničava kretanje stanovništva, zabranjuje ili ograničava promet pojedinih vrsta roba i usluga što, prema Obradovićevom sudu, nikako ne može biti u njegovoj nadležnosti.

U nizu tvitova on je dodao da je otvaranje ozbiljne javne rasprave na temu obavezne vakcinacije jedini način da se smanje sumnje u građanstvu i spreče razne teorije zavere, te da pre političara treba da se izjasne stručnjaci. Obradović je napisao da „ako toga ne bude na pravi način, samo će se pojačati protivljenje vakcinaciji koje je već ogromno“.

Preko društvenih mreža pak udruženje Dosta je bilo pozvalo je građane da se četvrtak u 18 časova okupe na „nenasilnom protestu ispred Skupštine protiv, kako su naveli, „protivustavnog zakona o prisilnoj imunizaciji i kućnom pritvoru“.

Predsednik DJB Saša Radulović podelio je fotografiju sa okupljanja ispred parlamenta na kojoj se vidi desetak građana koji stoje pored ograde i poslanici koji izlaze iz zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari