Obradović: Sada je najvažniji lični čin pobune 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Dok građani bukom od lupanja u šerpe i lonce izražavaju bunt protiv ovog režima, opozicioni blok SZS-SDS-PSG-NDB ostaje zasad zvanično pri odluci o bojkotu izbora koji bi bili održani odmah po okončanju vanrednog stanja i nastavlja sa vanistitucionalnom borbom i pritiscima koji su počeli prošlog četvrtka kršenjem policijskog časa.

Konkretne načine borbe zasad nismo uspeli da saznamo, ali protesti se nastavljaju nakon što su predstavnici bojkot bloka dva sata proveli na stepenicama Skupštine u četvrtak, u vreme policijskog časa. Na jedan od njih poziva lider Dveri Boško Obradović, koji je u subotu u Čačku, šetnjom kršio policijski čas.

On je novi protest u Čačku zakazao i za narednu subotu u 18 sati.

– Pozvali smo građane da dođu sa pištaljkama, trubama i na biciklima, da formiramo protestnu kolonu i obiđemo čitav grad šireći ideju pobune i otpora ovoj nenormalnoj vlasti. Isto tako ćemo u protestnoj koloni vozila da obiđemo i čačanska sela. Verujem da će se slične kolone pešaka, biciklista ili vozila u protestu proširiti na čitavu državu. Sada je najvažniji lični čin pobune i da se protesti sa prozora i balkona prošire na ulice i institucije do oslobođenja Srbije od Vučićeve vlasti – navodi Obradović.

Predsedavajući SZS Janko Veselinović za naš list kaže da opozicija neće sedeti skrštenih ruku na guranje Srbije u građanske sukobe od strane režima.

– I tome ćemo se suprotstaviti na sve načine. Takvu poruku poslaćemo i REM-u i RTS-u i režimu i huliganima. Sa naše strane nastojaćemo da to bude na miran način, ali dosta je poniženja. Ne bi bilo dobro da uskoro vidimo obračune u zgradama, na ulicama u naseljima, a sve njih izaziva režim sa svojim plaćenicima. Kao i do sada, uz puno jedinstvo opozicije bićemo na svakom mestu gde se brani sloboda. Brinućemo da to na bilo koji način ne ugrozi zdravlje ljudi – kaže Veselinović.

Osim organizovanja protesta, opozicija koja je najavila bojkot pokušaće da uz pomoć evropskih zvaničnika ubedi vlast u Srbiji da u ovom trenutku nema uslova za održavanje izbora, pre svega, zbog očuvanja zdravlja i bezbednosti građana, odnosno zbog mogućnosti izazivanja novog talasa epidemije. Uz to, nakon uvođenja vanrednog stanja, izborni uslovi su postali još gori i ne postoji nijedan elementarni preduslov za slobodne i poštene izbore u Srbiji danas, smatraju u opoziciji. Zato će predlog opozicije biti da izbori budu odloženi za šest do devet meseci.

Pavle Grbović, član Predsedništva PSG, za Danas kaže da će opozicija sasvim sigurno biti mnogo aktivnija u predstojećem periodu.

– Ali ne mogu da tvrdim da će se akcija poput one ispred Skupštine ponavljati jer o tome nismo razgovarali. Što se tiče bojkota, jasno je da su izborni uslovi verovatno i gori nego što su bili, ali su se okolnosti promenile u toj meri da smo u obavezi da preispitamo do sada donete odluke, što ne znači nužno da će one biti revidirane. Potrebno je aktuelizovati pitanje metoda borbe i posmatrati ga iz konteksta novih okolnosti. PSG će to svakako uraditi veoma brzo i naravno da ćemo o tome razgovarati sa drugim opozicionim akterima – naveo je Grbović.

Podsetimo, u četvrtak ispred Skupštine lider PSG Sergej Trifunović pokušao je da razgovara sa grupom penzionera koji su stajali preko ulice izražavajući podršku Aleksandru Vučiću i SNS. Kako su preneli mediji, predstavnike opozicije je obišla Vesna Pešić, politička aktivistkinja takođe u penziji, i podržala ih.

Uslovi još gori

Nakon uvođenja vanrednog stanja, izborni uslovi postali još gori, a pošteni izbori su sada nemogući, navodi se u jučerašnjem saopštenju SZS, koje još potpisuje Građanska platforma (Jovan Jovanović, bivši poslanik DJB, sada samostalni) i Državotvorni pokret (Slobodan Samardžić, bivši ministar u vreme vlasti DSS). P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari