Obradović: Ustavni sud da odluči da li su izbori bili po zakonu 1Foto: J. Z. T.

Predsednik opozicionog pokreta Dveri Boško Obradović pozvao je danas Ustavni sud Srbije (USS) da postupi po zakonu, i da pre nego što za sedam dana dođe do konstituisanja novog saziva Skupštine, donese odluku o žalbama pojednih partija i pokreta da li su parlamentarni i lokalni izbori bili u skladu sa zakonom i da li su poštovane procedure.

U protivnom, znaćemo da je USS sebe samoukinuo i više ne postoji, rekao je Obradović novinarima ispred sedišta te institucije, i konstatovao da USS i dalje ćuti, „nalazi se u samoizolaciji i ne meša se u svoj posao“.

Zašto ćute , ovo je poslednja prilika da sude po Ustavu i zakonima, a ne po nalozima režima, kao što je bilo prethodnih godina, istakao je on.

Obradović je prezentovao i podatak da su najmanje tri od 13 sudija USS članovi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) – predsednica Snežana Marković i sudije Dragana Kolarić i Tijana Šurlan, a da prva prima, „za to što ne radi ništa“ mesečno 417.000 dinara, a ostali 365.000.

On je zatražio da njih tri hitno podnesu ostavke, jer su članovi partije, što je protivno zakonu, a da ostalih 10 sudija počnu da rade svoj posao i da dokažu da nisu članovi SNS.

U suprotnom, po promeni vlasti biće napravljena lustracija i biće im doživotno zabranjeno da obavljaju sudijske funkcije, poručio je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari