Obradović: Vučića je zabolelo što niko od saradnika u opoziciji ne može da pređe cenzus 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

U svom uobičajenom maniru da državnu funkciju koristi za partijsku propagandu, predsednik SNS je iznova na jučerašnjoj konferenciji za medije u jednoj privatnoj firmi u Obrenovcu napadao i vređao svoje političke protivnike, navodi se u odgovoru Boška Obradovića predsedniku.

To je već postalo opšte mesto da se važne državne ceremonije ili drugi državni poslovi zloupotrebljavaju za obračune sa političkim neistomišljenicima. Ovoga puta je predsednik SNS, između ostalog, prokomentarisao da neće biti odlaganja izbora kako su Dveri tražile.

Tako je u svoje vreme rekao da se nikada neće kandidovati za predsednika Srbije, pa ta njegova reč nije značila ništa. Ako se rukovodimo jedinom ispravnom logikom da je sve suprotno od onoga što Vučić kaže – onda je odlaganje izbora najavljenih za 26. april veoma izvesno.

Ovim povodom Vučić je istakao i da mu ne pada na pamet da krši Ustav i uvodi Srbiju u vanredno stanje. Sadašnji predsednik SNS je uveo Srbiju u vanredno stanje još pre osam godina kada je sa pozicije ministra i potpredsednika Vlade uzurpirao funkciju šefa Biroa za koordinaciju svih službi bezbednosti, a što se Ustava tiče prekršio ga je prvi put još potpisivanjem Briselskog sporazuma 2013. godine. Danas predsednik Srbije Ustav krši na dnevnom nivou uzurpirajući protivustavno veliki broj nadležnosti koje mu nikako ne pripadaju.

Konačno, prozivajući Srpski pokret Dveri da sa 2 odsto hoćemo u Vladu, podsećamo predsednika SNS da Dverima nije bio problem da samostalno izađu na izbore ni 2012. ni 2014. godine i da osvoje daleko preko novog cenzusa od 3 odsto napravljenog za njegove saradnike u opoziciji.

Ako tako gledamo onda bi Aleksandar Vulin, Milan Krkobabić, Dragan Marković Palma, Rasim Ljajić, Nenad Popović, Marijan Rističević, Bogoljub Karić ili Vuk Drašković, njegovi najbliži koalicioni partneri, trebalo odmah da lete iz Vlade Srbije i sa vlasti, jer niko od njih nema ni blizu 2 odsto podrške u biračkom telu.

Aleksandra Vučića je, međutim, zaboleo bojkot izbora od strane ujedinjene opozicije i nemogućnost da bilo koga od svojih saradnika u opoziciji prebaci preko 5 odsto glasova. U tom slučaju bi u Narodnu skupštinu ušli samo SNS i SPS, što bi bio završni dokaz kraha demokratskog sistema u Srbiji.

Zato je jedino rešenje za ovu političku krizu odlaganje izbora i postizanje sporazuma između vlasti i opozicije o stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore, formiranje prelazne, tehničke vlade koja bi garantovala primenu takvog sporazuma i pravi, demokratski izbori posle devet meseci od usvajanja tog sporazuma u Skupštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari