Obradović: Zabranite Pink i nećete imati problem sa nasiljem 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (arhiva)

Današnje zasedanje Narodne skupštine obeležila je oštra polemika lidera Dveri Boška Obradovića sa ministrom Stefanovićem i poslanicima SNS.

“Ne možete rešiti problem nasilja, ako ne ukinete nacionalnu frekvenciju televiziji Pink, ako ne sprečite nasilje na medijima, ako ne zaustavite promociju pogrešnih obrazaca ponašanja iza kojih stojite vi, koji ste očito spremni tenkovima da branite Pink i Željka Mitrovića, kao pravog ministra kulture u Vladi Srbije. Dakle zabranite Pink, zatvorite nacionalnu frekvenciju i zloupotrebu ovog javnog državnog dobra za vašu partijsku propagandnu mašineriju i nećete imati nikakav problem nasilja u javnosti i nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama“, zatražio je od vlasti Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri tokom rasprave u Skupštini Srbije o predlogu izmene Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Obradović je naveo da je nasilje u Srbiji sveprisutna pojava. “Imate ga u rijaliti šou “Parovima” i “Zadruzi”. To gledamo svake večeri. Vladajuća stranka za to je posebno odgovrna i utiče na ponašanje na stadionima. Vi ovim zakonom izbegavate da porogovorite o suštini, a to je da politika upravlja stadionima, da službe bezbednosti upravljaju stadionom, da u upravama sportskih klubova sede visoki funkcioneri sa šefovima navijačkih grupa koji su zapravo službenici državne bezbednosti ili šefovi mafije ili kombinovano. To je srž problema koga nema u vašem zakonu“, naveo je Obradović, optužujući SNS da je „na vrhu piramide navijačkog
huliganskog nasilja u Srbiji.

On je zapitao da li je navijačkim grupama oprošteno ono što rade na stadionima „da bi na drugom mestu to radili za mafiju“ ili za vladajuću stranku. Odgovarajući na primedbe Obradovića ministar policije Nebojša Stefanović optužio je lidera Dveri da je, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, ključni inspirator nasilja u Srbiji, jer su tukli novinarke te televizije.

“Prešli ste sa reči na dela. Danas je užasna agresija vas i vaših koalicionih partnera prema novinarima i medijima“, konstatovao je Stefanović, optužujući Savez za Srbiju da žele da ukinu svaki medij koji govori ono što im se ne sviđa.

“Vi i vaši koalicioni partneri, čije vrednosti delite, vi ste uveli rialiti u Srbiju – Velikog brata“, naglasio je Stefanović, demantujući tvrdnje da se vlast priprema da primi desetine hiljada migranata, da im da azil i ostanu u Srbiji, zbog čega se renoviraju napuštene kasarne širom zemlje.

Od 2.000 migranata koliko je proteklih godina zatražilo azil u Srbiji, kako je rekao ministar, azil je dobilo svega 10 do 20 ljudi. On je objasnio da se dve kasarne renoviraju zato što ih je policija preuzela od vojske – jedna za potrebe žandarmerije, a druga u Mladenovcu, gde će biti obučavani pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica. Na zamerku Obradovića da Vlada predlaže, a Skupština raspravlja i usvaja samo zakone koji se tiču evrointegracija, što je samo zamajavanje, jer su zvaničnici EU rekli da Srbija o članstvu ne treba ni da razmišlja narednih 10 godina, Stefanović je odgovorio da je Obradović jedan od glavnih zagovornika EU.

“Obradovićevi koalicioni partneri iz SZS su glavni zagovornici EU, pa samim tim i on deli te vrednosti” , rekao je Stefanović.

Obradoviću su replicirali i poslanici Srpske napredne stranke, uglavnom ponavljajući ono što je govorio Stefanović, uz kontraoptužbe za nasilje nad medijima Pokreta Dveri i Saveza za Srbiju. Posebno su potencirali da su Dveri ušle u Savez za Srbiju koji predvodi Dragan Đilas, a u kome su stranke koje su bile na vlasti do 2012. godine, čime su prihvatile njihove vrednosti, u prvom redu zalaganje za evrointegracije.

Odgovarajući na primedbe koje je na račun Dveri uputila predsednica Skupštine Maja Gojković, lider Dveri je konstatovao da ni ona sama ne zna koliko je stranaka promenila, od Srpskog četničkog pokreta do SNS. Gojkovićeva je na to rekla da nikad nije bila u Srpskom četničkom pokretu, „što svi znaju“, ali da je ponosna na svoj rad, jer su je građani birali.

Pokret Dveri Marija Obradović, potpredsednica SNS optužila je za finansijske malverzacije, od pljačke manastira Hilandar do uzimanja novca iz skupštinskog budžeta, koji kasnije nisu pravdali, kao i za primanje novca iz Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke, koje su posle među sobom podelili. Lider Dveri je sve to demantovao, optužujući poslanicu SNS da laže, tražeći od nje da pruži dokaze za ono što govori.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari