Obradović: Zašto je beogradska gondola skuplja od Zlatiborske, iako devet puta kraća 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Kako je moguće da gondola na Zlatiboru od devet kilometara košta 13 miliona, a ova naprednjačka, u Beogradu, devet puta kraća, i u dužini od jednog kilometra košta čak 15 miliona dinara. Koliko je tu divlje gradnje, koliko kriminala i korupcije.

Jel to opet neka nova afera, poput jelke, gde čelnici SNS peru pare, da tako kažem, pitao je Boško Obradović, poslanik Dveri, resornu ministarku Zoranu Mihajlović, tokom rasprave o 1.148 amandmana na predložene zakone u oblasti građevinarstva i saobraćaja. Ministarka Mihajlović je odgovorila da se tačno zna kakva je to gondola na Zlatiboru. Ona je pozvala Obradovića da ako želi da bude pošten, podnese prijave protiv koalicionih partnera Milana Stamatovuića.

Mihajlovićeva je istakla da se Vlada Srbije i SNS bore protiv nelegalne gradnje.

„Kada prvo budete podigli krivične prijave protiv svih tih ljudi koji s vama zajedno rade, čovek može da vas sluša s dužnom pažnjom, ovako ja ne vidim šta mi treba da čujemo novo od vas što ima smisla i veze sa zakonom“, rekla je ministarka i dodala da prihodi od sprovođenja Zakona o ozakonjenju iznose 3,9 milijardi dinara.

„Kada je reč o gondoli na Kalemegdanu kojom se premošćava reka, za sada izdata samo informacija o lokaciji, a tek kada se završe projekti, znaćemo vrednost i način na koji će se raditi. Tako se radi kada je uređen sistem…Ovako kako se radi na Zlatiboru ili kako radi vaš kolega, tako se ne radi. Podignuta je krivična prijava zbog toga. Da li znate da su oni nabavili kompletnu opremu, stavili je na livadu godinu dana, da nisu imali nijednu informaciju, nijednu dozvolu. Sve što su krenuli da rade satom gondolom je urušavanje sistema“, rekla je ministarka i dodala da je Obradovićev pajtos, Stamatović napravio „urbanistički građevinski haos“ na Zlatiboru zbog čega ima podignutu krivičnu prijavu, i to u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ona je poručila Obradoviću da kada govori o nelegalnoj gradnji prvo pođe iz svojih redova, a potom spomenula i koalicione partnere Dragana Đilasa i Vuka Jeremića i pitala da li je protiv njih podneo krivičnu prijavu. Mihajlovića je kazala da se sadašnja vlast bori protiv nelegalne gradnje i da ono što su koaliconi partneri Dveri iza sebe ostavili oni pokušavaju da ozakone. Obradoviću je replicirao i Krsto Janjušević je ocenio da beogradsku i zlatiborku gondolu predstavlja mešanje babe žabe .

„Mi nemamo ništa protiv gradnje zlatiborske gondole, ali imamo protiv ugradnje“, rekao je Janjušević, koji je Stamatovića nazvao nekrunisanim kraljem divlje gradnje .

Obradović je zatražio je od resorne ministarke odgovor ko štiti te koji grade bez dozvole, a čiji se objekti ne ruše, aludirajući na objekat na vrhu Kopaonika .

„Da li zapravo vlast SNS stoji iza divlje gradnje i urbanističkog haosa u Srbiji“, upitao je Obradović.
Naprednjakinja Ljubica Mrdaković Todorović negodovala je u jednom trenutku zašto je predsedavajući dva puta dao reč koordinatoru nekakve kupus koalicije i zašto nije prekinut u njegovim oligrofrenim komentarima.

„Oligrofrenija – mentalna retardacija , duševna zaopstalost, slaboumnostr . Dakle to je koleginica iz SNS rekla za svoje kolege iz opozicije,a predsedavajući nij reagovao“, naveo je lider Dveri.

Tokom rasprave poslanica SRS-a Vjerica Radeta je više puta zamerala predsedavajućem Veroljubu Arsiću zbog načina na koji vodi sednicu i reklamirala povredu Poslovnika, jednom I zbog toga što je, kako je rekla, ministarka dovela u vezu radikale i Dveri.

„Srpski radikali sa ovim Ljotićevcima ni u jednoj kombinaciji ne smeju da se dovode u vezu, čak ni kada je u pitanju Zakon o ozakonjenju. Mi se zalažemo da se što više objekata ozakoni, a oni su za to da se ruše“, rekla je Radeta. Ona je dodala da oni imaju ozbiljnu primedbu na izjavu da se Mihajlović i SNS zalažu da sve bude legalno, jer, kako kaže, nisu srušene vile Tomislava Nikolića u zaštićenoj zoni na Savi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari