Očekuje se diskusija i o izborima u Srbiji 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (POSP) održava se danas i sutra u Beogradu.

Dvodnevnom zasedanju predsedavaju Tanja Fajon, nedavno izabrana predsednica Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom i Vladimir Orlić, predsednik Delegacije srpskog parlamenta u POSP-u.

U kabinetu Tanje Fajon našem listu je rečeno da „koliko im je poznato, na zvaničnom sastanku u Narodnoj skupštini biće predstavnici obe strane – i vlasti i opozicije“, a delegacija EP susrešće se i sa predstavnicima nevladinog sektora. Kako ukazuju saradnici ove članice Evropskog parlamenta, „poslanici EP takođe imaju slobodu i šansu da održe neke nezvanične sastanke, odnosno razgovore“ tokom boravka u Beogradu.

Izvori Danasa iz Evropskog parlamenta kažu da će centralna tema razgovora evroparlamentaraca sa sagovornicima u Beogradu biti „pregled stanja i napretka u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, kao i situacija u vezi sa proširenjem Unije na Zapadni Balkan“.

„Biće to klasična razmena mišljenja delegacija dveju parlamenata, koje se dvaput godišnje naizmenično sastaju u Strazburu i Beogradu, ali je ovoga puta zanimljivo što se razgovori održavaju u trenutku kada se uveliko priča o predstojećim izborima u Srbiji, i kada EP posreduje u pregovorima o unapređenju izbornih uslova, pa će i to biti jedna od tema“, ističu naši sagovornici.

Kako Danas saznaje, evroposlanici će danas najpre imati sastanak sa zamenicom šefa Delegacije EU u Srbiji Matejom Norčić Štamcar, predstavnicom hrvatske ambasade Majom Bogdan, kao i sa ambasadorom Finske Kimom Lahdevirtom.

Finska, podsetimo, trenutno predsedava EU, a Hrvatska će predsedavati tom bloku od 1. januara 2020. Potom će biti održani razgovori sa predstavnicima civilnog sektora, uključujući organizacije poput CRTE, Fondacije za otvoreno društvo, CeSID-a, Nezavisnog udruženja novinara Srbije… Takođe, predviđeni su susreti sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, i premijerkom Anom Brnabić.

U kasnim poslepodnevnim satima počinje prva sednica POSP-a, na kojoj će uvodne reči imati ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, Kimo Lahdevirta i Mateja Norčić Štamcar.

Drugog dana posete, u četvrtak, predstavnici EP sastaće se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na Andrićevom vencu, a zatim će biti održana druga sednica POSP-a, nakon koje je predviđeno kratko obraćanje medijima Tanje Fajon i Vladimira Orlića.

Tanja Fajon, poslanica grupe socijalista i demokrata, druge po snazi grupacije u EP, godinama prati situaciju u Srbiji. U prvom intervjuu za naš list otkako je u septembru imenovana za predsednicu Odbora EP za saradnju sa Srbijom, ona je izjavila da će „raditi na tome da Srbija uskladi svoje norme sa zajedničkim vrednostima, politikama i standardima EU, kao i na vladavini zakona i poštovanju jednakosti i osnovnih prava“.

Kako je napomenula, „treba obratiti pažnju i na odnos vlasti prema medijima i opoziciji“. Očekuje se da Fajon, zajedno sa novoizabranim izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom prisustvuje drugoj rundi dijaloga vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova, koja će biti održana 14. i 15. novembra u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari