Odakle Miši Vaciću novac za osnivanje stranke? 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Miša Vacić, nekadašnji i višestruko osuđivani lider desničarskog pokreta 1389, danas predsednik Srpske desnice, najavio je preregistraciju ovog pokreta u stranku.

Proteklog vikenda, ova nacionalistička grupacija je na, kako sami zovu svoje skupove – Trećem saboru Srpske desnice – „jednoglasno odlučila da se promeni pravno politička forma, i da se Srpska desnica preregistruje u političku partiju“. Takođe, izglasana je odluka o izlasku na predstojeće lokalne, pokrajinske i republičke izbore 2020.

Za registraciju političke stranke u Srbiji potrebno je 10.000 potpisa. Overa svakog potpisa košta oko 400 dinara. To, preciznije rečeno, znači da je Miši Vaciću bilo potrebno oko 34.000 evra samo da registruje stranku.

Osim toga, za prikupljanje potpisa, troškove koje nosioci tog procesa imaju, poput putnih, stručnjaci cene da je neophodno još desetak hiljada evra. Time dolazimo do broja od blizu 50.000 evra koje će Miši Vaciću biti potrebni za registraciju stranke.

Dalje, za učešće na izborima, svim strankama i pokretima, odnosno udruženjima građana, neophodno je, takođe, prikupiti 10.000 potpisa građana.

Overa tih potpisa u izbornom ciklusu košta 50 dinara. To dalje znači da je za učešće na izborima neophodno prikupiti oko 4.300 evra.

Takođe, toj cifri bi trebalo dodati i sve troškove koji idu uz proces kao i jemstvo za izbore, koje se učesniku u izbornoj trci ne vraća ukoliko ne osvoji jedan odsto glasačkog tela.

Miša Vacić za Danas kaže da će mu za registraciju stranke trebati duplo više novca – 100.000 evra. On je u izjavi za naš list rekao da on Danas ne pita koliko košta naša novina, iako nam je, kako ističe, tiraž mali pa nije jasno odakle lova. Kaže da su u Srpskoj desnici okupljeni „vrlo bogati Srbini koji doniraju Srpsku desnicu“.

Oni su se, prema njegovim rečima, prepoznali u Srpskoj desnici i kapacitet da se stvori društvo sa pravim vrednostima i ciljevima. Onaj ko nema pare, zaključuje Miša Vacić, ne treba da se bavi politikom.

– Osnovano je pretpostaviti da ovakva opskurna organizacija nema toliki novac, te mi u Građanskom demokratskom forumu smatramo da je ovaj novac nagrada za javne pretnje i zastrašivanje građana koje je vršeno u ime i u korist Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića – komentariše za Danas Aleksandar Olenik, lider udruženja Građanski demokratski forum, prerastanje Srpske desnice iz pokreta u stranku.

Ukoliko dođe do bojkota izbora od strane drugih desno orijentisanih i konzervativnih političkih organizacija, dodaje on, time se ostavlja prazan prostor baš ovakvim režimskim organizacijama, da ni krive ni dužne, tvrdi Olenik, uđu u sledeći saziv skupštine.

– Tada neće biti potrebe da ih režim finansira ili promoviše, već će na legalan način dobiti budžetsko finansiranje i medijsku promociju i to sve na račun građana. Režimu Aleksandra Vučića je bitno da se desno orijentisanim i konzervativnim opozicionim glasačima ponudi odgovarajuća zamena za desnicu koja najavljuje bojkot, a sve kako bi preko novoosnovanih desničarskih organizacija, kakva je ova Miše Vacića, i ove glasače stavili pod potpunu kontrolu. Mi smatramo da je suludo pomagati ovakvim nasilničkim organizacijama da uđu u parlament tako što ćemo bežati od političke borba sa njima i ostavljati im prazan politički prostor za nesmetano delovanje – ističe Olenik.

Mi, dodaje on, insistiramo da sve građanske i demokratske organizacije, ali i pojedinci, imaju obavezu da se suprotstave agresivnoj desnici, nacionalistima i svim ostalim konzervativnim snagama, i to posebno ako ih režim pomaže.

– Najbolji način za ovakvu političku borbu je izlazak opozicije na izbore u dve kolone. Jednu bi činile već organizovane konzervativne političke organizacije, dok bi drugu kolonu činile građanske i demokratske političke organizacije ali i pojedinci. Samo na ovaj način svaki opozicioni glas može biti pretočen u skupštinske mandate – zaključuje Olenik.

Bojan Klačar, programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, ističe za Danas sumnju u to na koji način je ova organizacija Miše Vacića uspela da prikupi ovolika novčana sredstva za registraciju stranke.

– Imajući u vidu brojeve, odnosno to koliko je neophodno novca za registraciju partije, kao i iskustva drugih, koliko su se i mučili i nikada nisu prerasli iz pokreta ili udruženja građana u stranku, opravdana je sumnja odakle Miši Vaciću novac. On je, međutim, uveliko prisutan u javnosti, možete videti njegovu promociju čak i učešće na izborima na jugu Srbije, na osnovu čega se isto pitanje o novcu može postaviti… – kaže Klačar. On dodaje da bi situacija uskoro mogla da bude razjašnjena, tako što će ova stranka nadležnim državnim telima morati da dostavi odakle im novac.

– Ako izbori budu u maju, već polovinom juna, a potom do kraja godine, Srpska desnica će morati da podnese izveštaj o finansiranju kampanje i donatorima – zaključuje Klačar.

Podsetimo, Miša Vacić je osuđivan zbog ekstremističkih stavova i postupaka, uključujući diskriminaciju LGBT populacije uoči Parade ponosa 2009. godine, kao i zbog nedozvoljenog nošenja oružja i sprečavanja službenih lica u vršenju dužnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari