Odalović: Ukidanje takse izazov za Kurtija 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević/MO

Ovo je trenutak i veliki izazov za premijera Kosova Aljbina Kurtija da smogne snage, bez obzira na najavljene proteste i otpore, da ukine taksu u stvori uslove za nastavak dijaloga, izjavio je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović za RTS.

„Čini mi se da su nikad jasnije poruke stigle u Prištinu, do sada su po pravilu poruke koje su iz tih centara ovako glasno dolazile bilo poštovane i verujem da će se ovih dana naći to rešenje, da će ta odluka biti doneta“, rekao je Odalović.

To što Kurti ima problem kako da to za unutrašnju upotrebu prikaže pominjući reciprocitet, za koji ni on ne zna šta znači, i bilo čega onoga što bi mogao da predstavi da će biti benefit koji će on dobiti ako donese takvu odluku, je njihova unutrašnja stvar, smatra Odalović.

Najvažnije je, istakao je, da takse budu ukinute, da se stvore uslovi da se dijalog nastavi. Prema njegovim rečima, takse za posledicu imaju jedan dodatno pogoršan i onako težak položaj i Srba i Albanavca koji žive na Kosovu.

Odalović podseća da su takse uvedene na robu iz Srbije, gde su najveću štetu imali trgovci, pa Albanci koji su tradiconalno bili usmereni na srpsku robu, koju je zaminila roba slabijeg kvaliteta, kao i naša privreda i država.

„Ovo je trenutak za Aljbima Kurtija da smogne snage, bez obzira na najavljene proteste, otpore da ukine taksu, kaže Odalović, dodajući da je to veliki izazov za kosovskog premijera. Iz Tirane su se čuli tonovi o ukidanju „granice između Albanije i Kosova“, kao i ideja o „albanskom makro šengenu“. “

Inicijativa koja je pokrenuta o mini šengenu dobra je prilika i za Prištinu da bude na određeni način, u nekim pitanjima koji bi zajednički rešavali, integrisani deo Zapadnog Balkana i da kroz taj mehanizam koji bi bio jedan od načina da se problem sa taksama prevaziđe, omogući slobodan protok robe, usluga i kapitala“, istakao je Odalović.

Odalović smatra da su visokopolitičke teme koje su za dnevnu upotrebu i nastavak predizbornih obećanja, ukidanje granica, stvaranje uslovno velike Albanije, nešto što u ovom trenutku niko ne doživljava ozbiljno.

„Ako pogledamo naš ugao, postoji granica između Albanije i Srbije, ali tema o kojima su pričali Rama i Kurti je pokušaj albanskog premijera da utiče na Prištinu da bude neko ko će biti deo celog paketa. Kurti to koristi da izađe sa širom idejom, ali Kosovo nije država“, zaključio je Odalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari