Odbijen Mladićev zahtev za izuzeće troje sudija 1

Mehanizam za međunarodne tribunale odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića za izuzeće troje sudija iz žalbenog postupka zbog pristrasnosti.

Teodor Meron, predsednik Mehanizma pravnog naslednika Haškog tribunala, u odluci je naveo da je Mladićeva odbrana zahtev za izuzeće sudija podnela Žalbeno veću, a jedino je mogla predsedniku suda.

Žalbeno veće nema kapacitet da se bavi ovim podneskom naveo je Meron.

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili da se iz žalbenog postupka Mladiću, isključe Meron, Karmel Agijus i Liu Daqun jer su „pristrasni“.

U odvojenim podnescima, Mladićevi advokati su citirali delove presuda koje su sudije Meron, Agijus i Daqun pisali, a u kojima su, prema mišljenju advokata, doneseni “neprihvatljivi zaključci koji se odnose na Mladića”.

U odnosu na Merona, advokati Mladića navode da je predsedavao većima koja su Radislava Krstića i Zdravka Tolimira osudila za genocid u Srebrenici, da je u ovim odlukama navedeno da je Mladić „nameravao da ubije bosanske muslimane“, kao i da je imao znanja o nezakonitim aktivnostima njegovih podređenih.

Mladićevi advokati su naveli da je Agijus bio član veća koje je osudilo Vujadina Popovića, Ljubišu Bearu, Dragu Nikolića, Radivoja Miletića, Vinka Pandurevića, Ljubomira Borovčanina i Milana Gveru, dok je Daqun učestvovao u donošenju odluke u predmetu protiv Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta VRS, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, uzimanje pripadnika UNPROFOR za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih opština.

Žalbe na tu presudu najavili su i odbrana i haški tužioci, a postupak se vodi pred Mehanizmom.

U novom podnesku, Mladićevi advokati su ponovili svoj zahtev da se rukovodiocima medicinskog odela Pritvorske jedinice ukine imunitet od krivičnog gonjenja, kako bi se protiv njih mogla podneti tužba.

Mladićevi advokati navode da njihov klijent nema adekvatnu zdravstvenu njegu u Pritvorskoj jedinici u Ševeningenu.

Mladić je u pritvoru u Hagu od kraja maja 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji, prenosi BIRN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari