Odbornici gradske Skupštine u Boru usvojili Kratokoročni akcioni plan za smanjenje zagađenja vazduha 1Foto: Beta/Milan Obradović/MO

Bor je dobio Kratkoročni akcioni plan za smanjenje zagađenja vazduha u čijoj su izradi učestvovali građani i nevladine organizacije.

Dokument koji je izrađen 2019. godine, posle čekanja saglasnosti nadležnog ministarstva i pojedinih ispravki, našao se pred odbornicima gradske Skupštine.

Ovim planom se predviđa više prostora za monitoring kvaliteta vazduha, načini na koje bi građani bili obaveštavani u slučaju prekoračenja gde će grad imati kontrolu nad čitavim sistemom, a nadležne institucije će reagovati u skladu sa situacijom, kako bi se u najkraćem roku rešavali problem, navode nadležni u lokalnoj samoupravi.

Kratkoročni akcioni plan za smanjenje zagađenja vazduha predviđa niz mera koje treba da spreče prekomerno aerozagađenje, a koje bi trebalo  da sprovode lokalna samouprava, kompanija Ziđin i ministarstva zaštite životne sredine i rudarstva i energetike.

Prema onome što se čulo na zasedanju gradske Skupštine, na lokalnoj samoupravi je da formira radnu grupu za praćenje aerozagađenja, postavi veći broj automatskih mernih stanica za kontrolu aerozagađenja i sistema za obaveštavanje građana o kvalitetu vazduha, kao i da ima pomoćnika gradonačelnika i člana Gradskog veća koji bi bili zaduženi za ekologiju.

„Donošenjem ovog dokumenta definisali smo na koji način će se ponašati i grad koji vrši deo monitoringa, ali i svi zagađivači koji utiču na životnu sredinu“, rekao je na sednici loklanog parlamenta gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, objašnjavajući da će u trenutku prekomernog aerozagađenja odeljenje gradske uprave za ekologiju odmah obavestiti Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo rudarstva i zagađivača odnosno kompaniju Ziđin.

„Grad će preko sajta obaveštavati o stepenu zagađenja, a na više mesta biće postavljeni displeji na kojima će biti prikazano trenutno zagađenje“, kazao je gradonačelnik Bora.

Prema Kratkoročnom akcionom planu za smanjenje zagađenja vazduha obaveza kompanije Ziđin je da proizvodnju prilagođava vremenskim uslovima  na dnevnoj bazi i nekoliko dana unapred na osnovu vremenske prognoze, da proizvodnju smanjuje  ili potpuno zaustavlja u situacijama kada je zagađenje povećano, a resorna  ministarstva zadužena su za inspekcijski nadzor i dodatnu kontrolu koncentrata koji se prerađuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari