Odlazak na Vučićev nastup, ili smanjenje plate 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Zaposleni u Gradskoj upravi (GU) i javnim preduzećima i ustanovama u Nišu trpe različite pritiske, pa i pretnje rukovodilaca da u nedelju 24. marta prisustvuju državnom obeležavanju 20 godina od početka NATO bombardovanja SRJ, na kojem će učestvovati predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić.

Prema nezvaničnim izvorima Danasa, radicima GU koji ne dođu na obeležavanje zaprećeno je čak dvomesečnim umanjenjem plata.

Naši sagovornici su kazali da su rukovodioci u javnom sektoru, kao i čelnici SNS-a u Nišu i okolnim gradovima na jugu Srbije navodno „sa vrha“ dobili nalog da obezbede što veći broj prisutnih, kako bi ovo obeležavanje bilo „što masovnije“. Povodom takvih tvrdnji juče nije bilo moguće dobiti i zvaničan komentar, pošto za naš list pozivani funkcioneri nisu bili dostupni. Dan sećanja na stradale u NATO agresiji i državno obeležavanje 20 godina od početka bombardovanja biće organizovano na niškom Trgu Kralja Milana od 19,45 časova.

– Zaposleni u Gradskoj upravi su u obavezi da 24. marta u 19 časova budu ispred zgrade uprave, kako bi potom otišli na trg. Moraćemo da se potpišemo na spisku i da budemo fotografisani. Ukoliko ne dođemo, odsutvo moramo da „opravdamo“. Oni koji „neopravdano“ izostanu sa proslave biće kažnjeni umanjenjem plate od 30 odsto za dva uzastopna meseca zbog „povrede radne discipline“- kaže izvor Danasa iz Gradske uprave.

Odlazak na Vučićev nastup, ili smanjenje plate 2Naš sagovornik kaže da je njemu mejlom stigla naredba da je „obavezan“ da prisustvuje obeležavanju, u kojem je navedeno da se ona šalje „po nalogu“ načelnika Gradske uprave Ljubiše Janića, u šta je naš list imao uvid.  Usmeno mu je, kaže, rečeno da će biti kažnjavanja umanjenjem plate u slučaju „neopravdanog izostanka“. Delu zaposlenih rukovodioci su samo usmeno pročitali naredbu, kako ona ne bi mogla da stigne do medija, tvrdi on.

Načelnik Gradske uprave Janić nije želeo da odgovori na pitanja Danasa, među kojima je i da li je radnicima zaprećeno smanjenjem zarada u slučaju izostanka sa obeležavanja u nedelju uveče, kao i po kom pravnom osnovu je to učinjeno, pošto ovaj događaj nije u „opisu posla“ zaposlenih, a odigrava se u njihovo slobodno vreme, te je i odlazak na njega stvar ličnih osećanja i odluke. On juče nije odgovarao na naš imejl i sms- poruke.

I više radnika gradskih javnih preduzeća javili su našem listu da su navodno dobili nalog od svojih nadređenih, uglavnom usmeni,  da prisustvuju nedeljnom skupu. U nekim javnim preduzećima rukovodioci su insistirali na obaveznom prisustvu članova SNS-a i drugih vladajućih stranaka, a u nekima su pozivani svi zaposleni.

– Direktor je jutros okupio u dvorištu sve zaposlene i održao govor u kojem nas je pozvao da u nedelju uveče budemo na trgu, objašnjavajaući da to „nema veze sa politikom“,  već da bi to pre svega trebalo da bude naša ljudska obaveza. Naravno, tu su bili i „partijski komesari“ SNS-a i drugih vladajućih stranaka iz našeg preduzeća. Oni su prethodno već naložili svim članovima SNS-a i drugih vladajućih stranaka da u 19,30 časova dođu ispred „Telekoma“ u centru grada. Ti članovi se, inače, po postojećim spiskovima pozivaju da prisustvuju skupovima u okolnim gradovima na kojima govori Vučić, a na koje ih odvozi autobus našeg preduzeća. Članovima SNS-a koji su poslednjih godina često zapošljavani na određeno vreme i „preletačima“,kojih nije malo, a uglavnom su iz URS-a, ne pada na pamet da odbiju takav „poziv“- kaže sagovornik Danasa iz JKP Medijana, koje se bavi komunalnim uređenjem grada.

Izvori našeg lista su kazali da su i niški odbor SNS-a, kao i stranački odbori u drugim gradovima na jugu Srbije, dobili naloge da u nedelju uveče obezbede prisustvo što većeg broja svojih pristalica. Oni su juče pre podne rekli da se još uvek „prave spiskovi zainteresovanih“, a da su predviđeni organizovani dolasci autobusima. Poverenik SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović nije odgovarao na naše pozive.

                  Pre i posle skupa „pojačan“ i gradski prevoz

Na veb sajtu grada Niša objavljeno je da će autobusi javnog gradskog prevoza u nedelju saobraćati po nedeljnom redu vožnje, a „uz pojačane polaske u vreme neposredno pre i nakon završetka skupa“. Ipak, oni neće moći da voze zainteresovane za prisustvo skupu do samog trga, pošto je od 16 do 22 časa predviđena potpuna obustava saobraćaja u centru grada. U istom vremenskom periodu „biće potpuno obustavljeno pešačko kretanje preko Tvrđavskog mosta“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari