Odnosi Srbije i Hrvatske vraćeni na nivo pre dvehiljaditih godina 1Zoran Milanović i Aleksandar Vučić Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Odnosi Srbije i Hrvatske, posle privremenog poboljšanja, vraćeni su na nivo pre dvehiljaditih godina, a sve to spolja posmatraju oni koji su odgovorni za stanje u regionu, ocenjeno je danas na konferenciji povodom 25. godišnjice potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Hrvatske.

Previše je otvorenih pitanja između dve zemlje, a niko ne radi na tome da se ona reše, rečeno je na zajedničkom skupu, održanom istovremeno u Zagrebu i Beogradu s direktnom video-vezom u organizaciji Centra za spoljnu politiku i Foruma za vanjsku politiku, povodom potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Republike Hrvatske u avgustu 1996.

Bivši predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović složili su se da su zajednički postigli značajan rezultat u unapređenju odnosa svojih zemalja, ali da je to promenom vlasti na obe strane urušeno.

Na pitanje šta bi uradio danas da je predsednik Hrvatske, Josipović je rekao da bi nastavio tamo gde je stao 2012. godine, ali da bi sa sadašnjim rukovodstvom Srbije to bilo teško izvodljivo.

Napomenuo je da je za vreme svog mandata u Srbiji imao sjajnog partnera u Tadiću, ali da se u svojoj zemlji suočavao sa ozbiljnim otporima iz Vlade.

Istčući da se pokazalo da ono dobro što se postigne u politici nije zauvek i da mnogo zavisi od toga ko upravlja zemljom, Josipović je ocenio da u međusobnim odnosima danas vlada crnilo.

Stanje je loše, odnosi su čak na nivou od pre 2000, negativne izjave političara su na dnevnom nivou, u bubanj udara politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i nalazi partnere u Hrvatskoj, izjavio je Josipović.

Previše je otvorenih pitanja, rekao je ističući da je šteta što ni u Hrvatskoj ni u Srbiji nema svesti da bi mogla da se reše.

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da bi danas prvo konsolidovao srpsko društvo, a onda ponovo počeo izgradnju odnosa sa Hrvatskom, koje bi danas trebalo redefinisati.

Podsetio je na, kako je rekao, taktički udar koju su izveli njegovom posetom Opatiji, što je bilo iznenađenje i za evropske političare i naglasio da je uvek bio stava da su odnosi Srbije i Hrvatske temelj odnosa na Balkanu i da i dalje stoji iza te politike.

Međutim, naglasio je da očekuje da i Hrvatska odustane od politike da je za nju dobro, ono što nije dobro za Srbiju i da je potrebna izgradnja dugoročnih odnosa, sagledavajući i interese druge strane.

Nije dobro da Hrvatska ima stav, mi smo ušli u Evropsku uniju, ne zanima nas ostatak Balkana, ocenio je Tadić i naglasio da Balkan funkcioniše po principu spojenih sudova.

Dodao je da nije dobro ni što nemačka kancelarija Angela Merkel podržava autokratiju u Srbiji i da nijedna autokratija, pominjući primer Crne Gore, ne donosi ništa dobro Zapadnom Balkanu.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da stanje srpko-hrvatskih odnosa ilustruje stanje autoputa Bratstva jedinstva, koji služi za lokalni saobraćaj, a najviše ga koriste stranci.

Prema njegovim rečima, EU je pristupanje zemalja zapadnog Balkana zamenila nečim drugim.

Pupovac je naglasio da politike sećanja uništavaju pomirenje, ne samo Hrvatske i Srbije, već na celom Balkanu.

Kako je rekao, danas je teško zamisliti sastanak Andreja Plenkovića i Ane Brnabić, kao i Zorana Milanovića i Aleksandra Vučića.

Sve to vide oni koji su za stanje ovog dela sveta odgovorni, ali dopuštaju da se dostignuti stepen demokratizacije i pomirenja uništava i da zamrznuti konflikti budu izvor zaostajanja i nesigurnosti, zaključio je Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari