Oformljen novi Organizacioni odbor protesta „Bojkot“ u Novom Sadu 1Foto: Danas

Tim studenata od kojih je većina bila i u Savetu protesta „1 od 5 miliona – Novi Sad“, sinoć je u Novom Sadu održala prvi, inicijativni sastanak novog Organizacionog odbora saveta protesta „Bojkot“ u Novom Sadu.

Sastanku se odazvalo oko 70 pojedinaca, predstavnika građanskih udruženja, studenata i političkih partija koje čine Savez za Srbiju, ali i drugih koji su doneli odluku da bojkotuju predstojeće izbore, kao što je Pokret slobodnih građana.  

„Nijedan član bivšeg Saveta protesta „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu ne podržava odluku pojedinaca u Beogradu koji su odlučili da izađu na izbore, a među onima koji su najavili izlazak na izbore je i Tea Vukadin koja je, kao novosadski student bila aktivna u studentskom delu Saveta „1 od 5 miliona“ i na samim protestima. Njih nekolicina je uzurpirala brend koji su gradili svi građani i građanke u celoj Srbiji, kao i u Novom Sadu, i mi smatramo da je to sramno. Mi, studenti, ograđujemo se od njihovih postupaka, i želimo da mi oformimo Organizacioni odbor protesta, sada pod imenom „Bojkot““, istakao je, na samom početku sastanka, student Brajan Brković koji se zahvalio predstavnicima Saveza za Srbiju što su od maja meseca prošle godine, kada se rasformirao savet protesta, nastavili sa organizovanjem protesta u Novom Sadu tako da su se oni u Novom Sadu održavali u kontinuitetu.

Zahvalio se i Demokratskoj stranci koja je ustupila prostor za održavanje sastanka. 

Brković je rekao da im je vrlo važno da istaknu da će od sada protest koji će nositi jednostavan slogan „Bojkot“ biti bojkot ne samo izlaska na predstojeće izbore, već i bojkot „čitavog ovog nakaradnog sistema koji je Srbiju doveo u ovakvo stanje“.

„Bojkot je princip ne pristajanja na nasilje i na sveopšte stanje u društvu koje je rezultat vladavine onih koji su sada na vlasti“, istakao je Brković.

Dejan Bagarić je objasnio da je proteklih dana bilo problema sa preuzimanjem naloga za društvene mreže. Do večeras su preimenovani nalozi za Tviter i Instagram, a uskoro će postojati i FB stranica „Bojkot – Novi Sad“. 

Sledeći protest je zakazan u petak, 7. februara na Pozorišnom trgu u 18 sati, a na njima će se građanima i građankama Novog Sada obratiti predstavnici protesta „1 od 5 miliona“ iz nekoliko gradova Vojvodine koji, takođe, ne podržavaju odluku koju su doneli pojedinci u Beogradu i koji će nastaviti proteste za bojkot. Do sada je poznato da će doći predstavnici iz sedam gradova Vojvodine.

Aleksa Šorak je najavio da će se protesti u Novom Sadu najavljivati, pored društvenih mreža, i plakatima, kao i da će četvrtkom kombi obilaziti gusto naseljene delove grada i pozivati građane i građanke da im se pridruže na protestima.

„Nadamo se da ćemo povratiti onu sjajnu energiju koju je Novi Sad imao pre godinu dana kada su protesti počeli i upućujemo apel – poziv svim građanima i građankama da se pridruže protestima“, istakao je Brković na kraju sastanka i naglasio da studenti smatraju da nema alternative bojkotu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari