Foto: Miloš Miljković

Od opozicionih političara, na Trgu se među prvima pojavio lider Nove stranke Zoran Živković, a sledili su ga samostalni poslanici đorđe Vukadinović i Sanda Rašković Ivić, te predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

Uniformisanih policajaca nije bilo, ali je njih petnaestak u civilu sa „motorolama“ u rukama stajalo sa strane i budno motrilo na okupljene.

Pre početka obraćanja govornika, ispred spomenika Knezu Mihailu pojavili su se i članovi frakcije Čuvari vatre, koja je uspostavljena prilikom minulih višednevnih protesta. Oni su na Trg stigli sa platoa ispred Narodne skupštine, gde su poslanike i ostale zvanice, koje su odatle autobusima kretale ka Palati Srbija, „pozdravili“ uzvicima „narod gladuje – ološ se raduje“. U jednom trenutku, iz autobusa izašao je poslanik sa liste SNS-a Marijan Rističević i počeo da maše okupljenima, na šta su oni odgovorili oštrim negodovanjem.

Uroš Aleković, predsednik Foruma mladih Nove stranke, prvi se obratio pred oko 300 okupljenih na Trgu. On je poželeo dobar dan hrabrim i poštenim građanima Srbije, zemlje koja je, kako je kazao, okupirana od plagijatora i lažova. 

– Lažni car Alek Mali je u ovim trenucima u Palati u kojoj promoviše sebe svojim lažnim prijateljima, a sve o trošku vas građana. Naša borba je nepravedna i liči na epski sukob Davida i Golijata, ali mi kao David nećemo odustati. Ostaćemo dostojni u zahtevima da imamo normalnu i sigurnu zemlju, u kojoj niko neće tući novinare i ponižavati građane – rekao je Aleković, i pocepao pozivnicu koju je Nova stranka dobila za inauguraciju, poručivši Vučiću da spremi kofere jer on treba da ide, a mladi da ostanu. 

Poznati glumac Ljuba Tadić drugi je stao za improvizovanu govornicu, kazavši da posle sedamnaest godina učestvuje na nekom političkom skupu, jer je bio ubeđen da političari treba da vode politiku. 

– Kao toliko puta u životu prevario sam se. Da smo mi pravna država, predsednik Vučić bi teško postao predsednik Mesne zajednice Barajevo, a ne republike – ocenio je Tadić, i poželeo novom predsedniku da vlada uspešno i kratko, nakon čega se sa razglasa začula pesma Đorđa Balaševića „Živeti slobodno“. 

To je ujedno i označilo kraj današnjeg protesta, jer do sada uobičajene šetnje centralnim ulicama prestonice nije bilo. Tijana Hegić ispred tima Protiv diktature, zahvalila se svima što su došli i još jednom poručila da oni ne nameravaju da odustanu.