Olenik: Nije pitanje da li ćemo priznati Kosovo, nego kada i na koji način ćemo to uraditi 1Foto: Beta/Medija centar Beograd

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Aleksandar Olenik ocenio je danas da „nije pitanje da li ćemo priznati Kosovo, nego kada i na koji način ćemo to učiniti“.

On je kazao da su svi ostali razgovori „prodavanje magle, guranje glave u pesak i skrivanje istine od javnosti.“

Predstavnici Građanskog demokratskog foruma (GDF), Stranke moderne Srbije (SMS) i Tolerancije Srbije predstavili su u Medija centru zajedički predlog rešavanja kosovskog pitanja.

Olenik je kazao da je jedno od rešenja koje te stranke nude bilo ono do kojeg bi se došlo na osnovu Briselskog sporazuma i koje bi predstavljalo njegovu nadgradnju.

„Kosovo je 1999. godine postalo faktički nezavisno, a Briselski sporazum doneo je negde 50 odsto elementa pravne nezavisnosti. Rešenjem koje nudimo Srbija bi prenela drugi deo pravnih elemenata nezavisnosti, osmi potpisivanja same nezavisnosti što bi ostavili do trenutka stupanja Kosova u Evropsku uniju“, kazao je Olenik.

On je dodao i da bi podržali i razgraničenje ako bi ga prihvatile obe strane, iako je, kako je ocenio, razgraničenje „gora opcija“.

„U slučaju takvog dogovora i Kosovo i Srbija bi imali nove granice i bilo bi potrebno da odmah nakon toga dođe do njihovog međusobnog priznanja“, rekao je Olenik.

Kopredsednik Stranke moderne Srbije (SMS) Aleksandar Stevanović kazao je da je rešavanje Kosova postalo „bežanje od realnosti i pisanje spsikova želja, koje nisu realne“.

„Naš cilj je da Kosovo i mi budemo pod istim krovom, da imamo zajedničko tržište, monetu. Srbija to može da dobije u okviru EU kuće, a sigurno će pre Kosova ući u Evropsku uniju“, rekao je Stevanović.

On je istakao da održavanje zamrznutog konflikta nema budućnost, i da će podržati bilo koje održivo rešenje, makar to bilo i razgraničenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari