"Oliver bi me podržao čak i ako se ne bi slagao sa mojom odlukom" 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOZIC

Milena Popović, nevenčana supruga ubijenog predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, od juče je zvanično član Srpske napredne stranke.

U izjavi za Danas Milena Popović kaže da „već dugo razmišlja o ulasku u SNS“ i da je reč o njenoj ličnoj odluci da se „aktivno bavi politikom“.

– Osim što dugo razmišljam o tome, mene već dugo svrstavaju u tu političku grupaciju, tako da sam rešila da se bavim politikom dosledno svojim beskompromisnim stavovima. Prošlo je dve godine od Oliverovog ubistva i sad želim da sama odlučujem o svom životu – objašnjava Milena Popović.

Na pitanje da li je ulaskom u SNS na neki način izneverila političke stavove lidera SDP, koji je pred kosovske lokalne izbore 2017, nekoliko meseci pre atentata, odbio predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bude na Srpskoj listi, Milena Popović odgovara “ da bi je Oliver Ivanović podržao u odluci, čak i ako se sa njom ne bi slagao“.

Ona napominje da „vrlo dobro zna šta su bili Oliverovi politički stavovi“, ali da je odluku o ulasku u SNS donela samostalno.

Milena Popović takođe smatra da učlanjenjem u SNS ne abolira a aktuelnu vlast u Srbiji od spekulacija o navodnoj umešanosti zvaničnog Beograda u Ivanovićevo ubistvo.

– O Oliverovom ubistvu znam više od onih koji o tome spekulišu. Spremna sam da uperim prst na svakog ko je nalogodavac i izvršilac njegovog ubistva, ali znam da to nema veze sa Beogradom – kategorična je Milena Popović, koja je na prvu godišnjicu Ivanovićevog ubistva u januaru 2019. saopštila da vodi svoju ličnu istragu o ovoj likvidaciji.

Ona je u prvim izjavama posle jučerašnjeg zvaničnog učlanjenja u SNS izjavila i da podržava politiku i borbu predsednika naprednjaka i Srbije Aleksandra Vučića, kao i da će biti aktivna i u stranci u predizbornoj kampanji.

Vest o tome da postala članica SNS najpre je objavio Marko Đurić, šef Kancelarije za KiM. „Danas je naša stranka postala bogatija za osobu neviđene energije, istrajnosti, požrtvovanja za svoju porodicu i Srbiju! Sa novim licima, novom snagom i Aleksandrom Vučićem na čelu nastavićemo zajedno da dižemo Srbiju sa kolena! Milena Ivanović, dobro došla u SNS“, napisao je Đurić na Tviteru. Podsetimo, reč je o političaru koji je bio predvodnik prljave kampanje protiv Olivera Ivanovića, pre atentata.

Milena Popović u javnost je ušla posle Ivanovićevog hapšenja 2014. i suđenja zbog navodne umešanosti u ratne zločine na KiM. On je posle tri godine u kosovskom zatvoru pušten u kućni pritvor u februaru 2017, a sudski proces protiv njega još nije bio obnovljen u trenutku ubistva, posle kod je njegova nevenčana supruga dobija još veći prostor u medijima i javnom životu.

Osim što se sa njihovim sinom preselila u Beograd, Milena Popović je ubrzo je prekinula kontakte sa porodicom Ivanović. Na prvu godišnjicu Ivanovićevog ubistva sveće je upalila sa sinom, Aleksandrom Vučićem i premijerom Srbije Anom Brnabić u beogradskom Svetosavskom hramu, bez služenog parastosa, kako tvrde crkveni izvori.

Na istom mestu parastos je služen ovog januara na dvogodišnjicu Ivanovićevog ubistva u prisustvu Milene Popović, njenog i Ivanovićevog sina Bogdana, Ane Brnabić i više ministara Vlade Srbije.

Milena Popović je protekle dve godine na različitim događajima, posebno vezanim za KiM bila u pratnji šefa vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i predsednika Srbije, kog je dopratila do bine u severnom delu Mitrovice tokom njegove poslednje posete KiM u septembru 2018. godine.

Tada je u prvom redu stajala sa potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, koji je mesec dana kasnije izbegao hapšenje KPS zbog umešnosti u ubistvo Olivera Ivanovića. Radoičić se i sada nalazi u bekstvu van KiM, pod zaštitom predsednika Srbije i dela vlade, iako su kosovske vlasti za njim raspisale poternicu, a u kosovskoj optužnici za Ivanovićevo ubistvo Radoičić se tereti za organizovanje kriminalne grupe koja je pomagala u zločinu.

U javnim nastupima branila je aktuelnu naprednjačku vlast od prozivki za Ivanovićevo ubistvo i negirala čak i izjave pojedinih članova njihove porodice da je predsednik SDP uoči atentata tražio zaštitu od predsednika Srbije i nadležnih državnih institucija u Beogradu.

– Cela priča je tužna i odvratna. Počevši od toga da je vlast u Srbiji odmah nakon atentata rekla da zna ko je ubica i da će za pet dana reći njegovo ime, što nije učinila ni dan danas, a prošlo je dve godine, pa preko korišćenja njegove udovice, njenog imena i položaja, doduše, uz njenu saglasnost, za političku promociju. Jasno je da je sada zloupotrebljavaju za izbornu kampanju za predstojeće izbore – ocenjuje za Danas Zoran Živković, predsednik Nove stranke.

Sagovornik Danasa dodaje da vlast nema poštovanje ni prema čemu, da sprovodi propagandu bez ikakvih merila i vrednosti, čega je dokaz, kako ističe, i učlanjenje Milene Popović u SNS u ovom trenutku.

Porodica Ivanović bez komentara

– Porodica Ivanović od prvog trenutka je zauzela jedinstven stav da u javnosti ne komentariše postupke i izjave Milene Popović. To važi i za njeno učlanjenje u SNS – izjavio je za Danas Aleksandar Ivanović, bratanac Olivera Ivanovića.

Istoričar umetnosti

Milena Popović po zanimanju je istoričarka umetnosti. Studije je završila na Prištinskom univerzitetu. Zaposlena je kao stručni savetnik na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem izmeštenim u severni deo Kosovske Mitrovice. Posle ubistva Olivera Ivanovića i preseljenja u Beograd dobila je posao i u Kancelariji za kulturu i kreativne industrije Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari