Opcije Merkelove i Makrona garantuju nastavak dijaloga 1Foto: FoNet/ TV FoNet

O tome koliko će predstojeći izbori za Evropski parlament uticati na status dijaloga Srbije i Kosova i pokušaje takozvane normalizacije odnosa između dve države, sagovornici Danasa, stručnjaci za evropske integracije i odnose Beograda i Prištine, imaju oprečne stavove.

Dok Mihailo Crnobrnja, profesor FEFA i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, smatra da je tapkanje u mestu neminovno, i kada je reč o ishodu Samita u Parizu, 1. jula, gde je najavljen značajan razgovor o tom problemu, odnosno konačnim rezultatima i budućem ustrojstvu evropske administracije, Dragan Đukanović, profesor Fakulteta političkih nauka i predsednik Centra za spoljnu politiku, u oceni za naš list kaže da od rezultata izbora za Evropski parlament, zavisi i rešenje kosovskog pitanja.

– Ne vidim da će se na Samitu u Parizu nešto značajno desiti. Očekivali smo od Samita u Berlinu nekakav veliki pomak, ali to se nije desilo. Sve se svodi na tapkanje u mestu. U ovom trenutku, ne vidim nekakvu silu koja bi mogla da pomeri stvari na pravi način. Ne verujem da će EU uspeti samostalno da reši ovu situaciju, kao što to nije uspela i mogla da učini u Bosni i Hercegovini – ocenjuje za Danas Mihailo Crnobrnja.

Profesor na FEFA fakultetu, smatra da će novi saziv Evropskog parlamenta biti „desniji“ od starog. On predviđa da će „blaga“ levica, to jest socijaldemokrate po okončanju aktuelnih izbora biti na gubitku, a da će doći do pomeranja na suprotnoj strani političkog pola, od desnice ka krajnjoj desnici. Crnobrnja ocenjuje da takvi rezultati evropskih izbora našem regionu neće ići u prilog.

– Desničari će imati krut stav kako prema migrantima, tako i prema nama koji smo u „čekaonici“ Evropske unije. Bojim se da to produžava, a ne skraćuje pridruživanje EU – ukazuje Crnobrnja.

Upitan kada bismo mogli da očekujemo nove sastanke delegacija Beograda i Prištine koje bi mogli da iniciraju novi čelnici Evropske unije, on odgovara da je optimistična prognoza kraj septembra ili početak oktobra meseca, a pesimistična kraj godine.

Prema mišljenju Dragana Đukanovića, samit u Parizu i pritisak Evropske unije na konačno rešavanje pitanja normalizacije odnosa Srbije i Kosova zavisi od rezultata izbora za Evropski parlament.

– Čeka se nova evropska administracija. Zato su i očekivanja sa Berlinskog pomerena na Pariski samit. Od izbora za Evropski parlament sve zavisi. Od toga kako će se pozicionirati unutar nove evropske administracije, političke opcije Angele Merkel i Emanuela Makrona. Međutim, izvesno je i da je nakon poslednjeg susreta srpskog i kosovskog rukovodstva, poslat signal obema stranama da moraju da budu spremni i da imaju rešenje za nastavak dijaloga – ističe Dragan Đukanović.

On dodaje da je posredno, čitajući između redova, u onome što saopštava predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, moguće nazreti da će se rešenje vrlo brzo naći, odnosno da je on spreman na to.

– Ukoliko političke opcije Merkel i Makrona ostanu dominantne unutar evropske administracije, to će biti vrlo pozitivno za nastavak dijaloga Beograda i Prištine – zaključuje Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari