Opozicija i ministarka Čomić oprečno o učesnicima međustranačkih razgovora 1Foto: BETA PHOTO/ NENAD STOJANOVIC

„Gordana Čomić verovatno želi da ona i Vlada Srbije izveštavaju Evropsku komisiju o dijalogu vlasti i opozicije, umesto da EK sama prati i učestvuje u pregovorima. Važno je da EU bude posrednik. Ako to bude preko Evropskog parlamenta, svakako bi morali imati u vidu izveštaj Evropske komisije. Tako da će EK biti prisutna makar posredno preko izveštaja o stanju demokratije i vladavine prava u Srbiji, a to je za nas u opoziciji važno jer izveštaj EK podupire naše zahteve“.

To kaže za Danas Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, komentarišući tvrdnju ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordane Čomić da u u dijalog vlasti i opozicije ne smeju da se mešaju „ni Vlada Srbije ni Evropska komisija“.

Ministarka za dijalog tvrdi da je dijalog u nadležnosti Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta i da „nijedno ministarstvo“ pa ni ono na čijem je čelu ne sme da se meša u taj proces. A zamenica predsednika DS primećuje da ono što Aleksandar Vučić misli, to Gordana Čomić govori i brzinom munje sipa naručene besmislice kojima muti vodu i ometa dijalog pre nego što je on i počeo.

„Kako je ambiciozno krenula, vrlo brzo će početi da za nas govori da smo žuti lopovi i lažna elita. A jasno je da razgovori bez prisustva predstavnka EU nemaju mnogo smisla, jer predstavnici vlasti tvrde da je sve u redu, a svi ostali, uključujući i EU znaju da to nije tako. Ako Evropska komisija sačinjava izveštaj o napretku Srbije na putu pridruživanja Evropskoj uniji, a sačinjava, onda je logično da predstavnici EK imaju potpun uvid u pregovore između vlasti i opozicije. Izvršni organi EU upravljaju procesom pridruživanja i nadziru sve važne društvene i političke procese u zemljama kandidatima, a pregovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima je sada najvažniji politički proces u Srbiji. Članstvo u Evropskoj uniji nije moguće ukoliko se u našoj zemlji ne uspostavi demokratski poredak, a temelj demokratskog poretka su slobodni i pošteni izbori. Posrednici u pregovorima mogu biti iz Evropskog parlamenta, ali Evropska komisija takođe treba da bude uključena“, napominje Rakić.

Boris Tadić, lider SDS, nedavno je u razgovoru za Danas ocenio da su male šanse da dođe do promene normalizacije izbornih uslova u Srbiji dok god se Evropski savet i Evropska komisija sa svojim izvršnim nadležnostima ne usaglase o katastrofalnom stanju demokratije u Srbiji i o slanju specijalnog izaslanika za rešavanje tog problema.

„Srbija spada u režim takmičarskog autoritarizma, u kojem su zastupljeni nejednaki uslovi za takmičenje vlasti i opozicije i sistematski se krše građanska prava i slobode. Gospođa Čomić je duboko svesna toga, pa taj optimizam da je vlasti naknadno stalo do dijaloga sa opozicijom smatram krajnje neiskrenim“, pojašnjava Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS, za Danas. On napominje i da je nama potreban dijalog u kojem će posredovati specijalni izaslanik EU, a ne fasadni dijalozi sa ministrima ili evroparlamentarcima.

„Razlog više je to što su produkt ‘dijaloga’ pred poslednje izbore bila samo deklarativna obećanja i estetske korekcije, bez mogućnosti da išta bude realizovano. EU prvo treba da konstatuje da došlo do erozije demokratije, pa tek onda možemo sesti za pregovarački sto“, zaključuje Samofalov.

Tatjana Macura, kopredsednica vanparlamentarne Stranke moderne Srbije, ne vidi ništa sporno ni iznenađujuće u izjavi ministarke Čomić.

Ona napominje da je upravo to o čemu Čomićeva govori i dogovoreno na poslednjem sastanku, upriličenom u Skupštini Srbije, i da su svi koji su tom sastanku prisustvovali, bilo iz Srbije ili EU, sa tim upoznati.

„Više je nego jasno na šta je ministarka Čomić mislila – da se ni Vlada Srbije, a ni Evropska komisija, koja je u stvari Vlada Evropske unije, kao predstavnici izvršne vlasti ne mešaju u dijalog između stranaka koje čine predstavnici vlasti i stranaka koje čine predstavnici vanparlamentarne i parlamentarne opozicije. Dijalog koji je pre nekoliko meseci prekinut zbog održavanja izbora organizovala je Skupština Srbije na inicijativu Evropskog parlamenta, odnosno dijalog su organizovale dve zakonodavne institucije, i ne znam zašto bi se nastavak dijaloga prenosio na izvršnu vlast. Mi očekujemo nastavak tog dijaloga, ne znam da je pokrenuto pitanje za otvaranje nekog novog dijaloga“, ističe za Danas Macura.

Obavezujući sporazum

Zamenik predsednika SSP Borko Stefanović izjavio je da će se dijalog vlasti i opozicije voditi pod pokroviteljstvom Evropske unije i da će doneti obavezujući sporazum koji će otvoriti „zarobljeni javni servis“ i obezbediti ljudima pravo da biraju bez ucena, pretnji i pritisaka. Stefanović je ocenio da je „Vučićev režim“ shvatio da neće moći preko gospođe Čomić da upravlja „fingiranim dijalogom između vlasti i opozicije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari